Nederlands drinkwater van goede kwaliteit

Nederland heeft beter drinkwater dan de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. Dat blijkt uit onderzoek gepubliceerd in het internationale wetenschappelijke tijdschrift Science.

Nederlands+drinkwater+van+goede+kwaliteit
© Kraanwater.nu

Uitbraken van ziekten door vervuild drinkwater komen in Nederland minder voor dan in de andere twee landen. Dit lukt ondanks dat drinkwaterbedrijven geen chloor aan het water toevoegen.

Een verklaring voor de goede drinkwaterkwaliteit is dat het drinkwatersysteem goed is onderhouden. Waterleidingbuizen zijn gemiddeld 33 tot 37 jaar oud. Daardoor lekt slechts 6 procent van het water weg.

Oude waterleidingen

In de Verenigde Staten zijn de waterleidingen gemiddeld 47 jaar oud. In het Verenigd Koninkrijk ontbreken exacte gegevens, maar schattingen van de gemiddelde leeftijd komen uit op 70 tot 80 jaar. Lekkages komen daar ook vaker voor, respectievelijk 16 en 25 procent.

Door een lek neemt het risico toe dat schadelijke stoffen het drinkwatersysteem binnendringen. Daardoor stijgt de noodzaak om chloor toe te voegen.

Zuiveringsstappen

Jan Peter van der Hoek, hoogleraar drinkwatervoorziening aan de TU Delft, zegt in De Volkskrant dat de kracht van het Nederlandse drinkwatersysteem onder meer schuilt in het grote aantal zuiveringsstappen.

'Dat maakt het water biologisch stabiel, met amper voedingsstoffen voor bacteriën.'

Medicijnresten

Toch kan het volgens Van der Hoek nog beter. 'We kunnen vooral nog veel winnen met het terugdringen van medicijnresten en bestrijdingsmiddelen in het water waarvan drinkwater wordt gemaakt, zowel grondwater als oppervlaktewater. Denk aan spuitvrije zones in de landbouw of aan gerichte afvalwaterzuivering bij verzorgingstehuizen om medicijnresten eerder af te vangen.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  20° / 8°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  75 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer