De ambities van de boerendochter

Wat waren we blij dat we weer een minister van Landbouw kregen en wat was onze boerendochter ambitieus. Minder regels, beter verdienmodel en oh ja, kringlooplandbouw.

De+ambities+van+de+boerendochter
© archief

Haar ideaalbeeld van kringlooplandbouw is deze ambtsperiode zeker niet dichterbij gekomen. De grote inzet die nodig was voor het verzachten van de coronacrisis, is een mooi excuus voor het gebrek aan concrete stappen in dit dossier. Toch is het wat teleurstellend dat er zelfs over een duidelijke definitie van het begrip kringlooplandbouw nog niet eens overeenstemming is.

Dan het verdienmodel. Er wordt gestreefd naar afbouw van generieke GLB-betalingen. Daar kan ik me best in vinden. Op dit moment worden deze toeslagen ingerekend in de kostprijs en voegen daardoor voor de producent weinig toe. In feite wordt hiermee alleen het voedselpakket voor de consument goedkoop gehouden en de producent krijgt ook nog het imago van notoire subsidietrekker op de koop toe.

'De markt moet het doen' is een mooie dooddoener. De machtsverhoudingen in de keten zijn in het nadeel van de primaire producent, de consument kiest zwaar verwend voor de kiloknaller en de politiek kiest in handelsakkoorden blind voor de uitruil van import van landbouwproducten tegen export van industriële producten. Ook van verlaging van de regeldruk heb ik nog weinig meegekregen.

Haar ideaalbeeld van kringlooplandbouw is deze ambtsperiode zeker niet dichterbij gekomen

Jack Rijlaarsdam, melkveehouder in Stompetoren

Deze week kwamen de 'contouren van het nieuwe mestbeleid' naar buiten. Een ambitieus plan waarin de veehouderij nadrukkelijk in twee kampen wordt ingedeeld: geheel grondgebonden of alle mest afvoerend. Een storm van protest is het gevolg.

Toch zitten er flink wat positieve kanten aan het plan. De grondgebonden afzet kan door de rechtstreekse koppeling tussen producent en ontvanger zonder kostprijsverhogende poespas. De productie van kunstmest is door het hoge energieverbruik en de bijbehorende emissies van CO2 en NOx uiteindelijk niet houdbaar. Een stabiele stroom kunstmestvervanger die ook als zodanig wordt erkend, kan dit gat mooi opvullen.

Natuurlijk is de strikte scheiding in twee kampen onterecht, wanneer een intensieve veehouder een grondpositie heeft opgebouwd. Zo zal er meer op af te dingen zijn, maar ons poldermodel kennende, wordt daar een oplossing voor gevonden. Ik ben hoopvol dat de minister met deze aanzet uiteindelijk ook nog iets positiefs voor de sector heeft betekend.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  8° / 3°
  60 %
 • Zondag
  9° / 3°
  60 %
 • Maandag
  9° / 4°
  40 %
Meer weer