Milieuactivisten bezetten terrein FrieslandCampina

Dieren- en milieuactivisten van Extinction Rebellion en Animal Rebellion voeren vrijdagochtend actie bij de fabriek van FrieslandCampina op bedrijventerrein Spaanse Polder in Rotterdam. Het protest verloopt vreedzaam en de politie houdt een oogje in het zeil.

Milieuactivisten+bezetten+terrein+FrieslandCampina
© ANP

Een aantal actievoerders zich vastgeketend aan de zuiveltanks. De demonstranten vinden dat de productie van zuivel, 'een grote negatieve impact op zowel het klimaat als de wereldwijde biodiversiteit' heeft. Zij roepen Friesland Campina als grootste Nederlandse zuivelcoöperatie op om de productie van dierlijke melk af te schalen en voor 2025 volledig over te schakelen naar de productie van plantaardige melk.

Een woordvoerder van FrieslandCampina laat weten dat de productie in Spaanse Polder geen noemenswaardige hinder van de actie ondervindt. Wel wordt het verkeer van en naar de fabriek omgeleid naar andere locaties. De woordvoerder heeft boeren in de nabijheid van de fabriek gezien, maar er is geen confrontatie tussen beide groepen geweest. 'We roepen iedereen op de rust te bewaren', zegt de woordvoerder. 'De actie verloopt vreedzaam. Laten we dat zo houden.'

Standpunten uitgewisseld

Een lid van de directie van FrieslandCampina is in gesprek gegaan met de actievoerders. 'We hebben een statement afgegeven', zegt een woordvoerder van de zuivelorganisatie. 'We hebben aangegeven dat we veel doen aan verduurzaming en dat we niet van plan zijn om binnen vier jaar te stoppen met dierlijke melk, zoals zij eisten. We hebben aangegeven dat we wel kijken wat plantaardige melk kan bijdragen. Dat deden we al.'

'We hebben ook uitgelegd dat verduurzaming in de hele keten moet plaatsvinden en dat het verdienvermogen van onze leden daarbij overeind moet blijven', vult de woordvoerder aan.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  7° / 1°
  10 %
 • Zaterdag
  9° / 2°
  10 %
 • Zondag
  10° / 4°
  5 %
Meer weer