Nagenoeg+geen+residu+in+Europese+voedingsmiddelen
Nieuws
© Dirk Hol

Nagenoeg geen residu in Europese voedingsmiddelen

De Europese voedselveiligheidsinstantie Efsa heeft in 2019 verschillende voedingsproducten onderzocht op residuen van gewasbeschermingsmiddelen. De instantie meldt dat slechts in 2 procent van de bemonsterde voedingsmiddelen residu van gewasbeschermingsmiddelen boven de maximale residulimiet is gevonden.

In het Europese onderzoek selecteerde de Efsa twaalf voedingsproducten: appels, kool, sla, perziken, spinazie, aardbeien, tomaten, haver, gerst, wijn, koemelk en varkensvet. In totaal werden er 12.579 monsters geanalyseerd op 182 residuen van gewasbeschermingsmiddelen.

53 procent van de monsters bleek geen meetbare niveaus van residuen te bevatten. 45 procent bevatte een of meer residuen van middelen in concentraties boven de kwantificatielimiet en onder of gelijk aan de maximale residulimiet. Dit is te lezen in de publicatie van de instantie.

De Efsa concludeert dat het op basis van deze cijfers onwaarschijnlijk is dat chronische blootstelling via voeding aan gewasbeschermingsmiddelen enige reden tot bezorgdheid moet zijn voor de gezondheid van de Europese consument.


Monsters uit Nederland

In Nederland zijn 536 monsters van voedingsproducten genomen. Daarvan hadden er slechts twee een hogere residu gewasbeschermingsmiddelen dan de maximale residulimiet. Alleen in een monster van tomaten en een monster van aardbeien zijn overschrijdingen aangetroffen. Daarbij ging het om het middel spiroxamine in tomaten en trifloxystrobine in aardbeien.

Weer

 • Zaterdag
  21° / 11°
  20 %
 • Zondag
  21° / 12°
  20 %
 • Maandag
  18° / 11°
  20 %
Meer weer