Verkoop gewasbeschermingsmiddelen daalt met 1,4 procent

In Nederland is voor 9,3 miljoen kilo aan gewasbeschermingsmiddelen verkocht in 2019. Dit is 1,4 procent minder dan het jaar ervoor, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Verkoop+gewasbeschermingsmiddelen+daalt+met+1%2C4+procent
© VidiPhoto

Van de verkochte middelen in 2019 is 42 procent gebruikt voor de bestrijding van schimmels en bacteriën, 29 procent voor onkruiden en loofdoding en 21 procent voor de bestrijding van insecten en mijten.

De verkoop van middelen voor de schimmelbestrijding daalde met 9 procent tot 3,9 miljoen kilo. Bij de middelengroep voor onkruidbestrijding bedraagt de afname 8 procent. Die verkoop staat nu op 2,7 miljoen kilo. De verkoop van middelen voor de bestrijding van insecten en mijten laat in 2019 een flinke stijging zien van 22 procent. De verkoop van overige middelen, zoals groeiregulatoren, neemt zelfs toe met ruim 27 procent.

Verkochte middelen vooral bedoeld voor landbouw

Het CBS publiceert sinds 2011 jaarlijks de verkoopcijfers voor gewasbeschermingsmiddelen. In die periode schommelt de verkoop tussen 9,3 en 11,4 miljoen kilo werkzame stof. Het statistiekbureau gaat ervan uit dat het grootste deel van de verkochte middelen voor de landbouw bestemd zijn. In de deze week gepubliceerde cijfers is het aandeel landbouw niet exact weergegeven en tekent het CBS aan dat ook buiten de landbouw gewasbeschermingsmiddelen worden gebruikt.

Het CBS maakt ook voor 2019 apart melding van de verkoopcijfers van omstreden gewasbeschermingsmiddelen als mancozeb en glyfosaat. Van mancozeb daalt de verkoop met 4 procent naar 2,1 miljoen kilo werkzame stof. Bij andere fungiciden is de afname sterker met bijna 15 procent, tot een totaal volume van 1,8 miljoen kilo.

17 procent minder glyfosaat afgezet

De afzet van glyfosaat komt voor 2019 op 0,6 miljoen kilo en neemt af met 17 procent. Bij de andere herbiciden is de daling geringer met bijna 5 procent naar 2,1 miljoen kilo. De verkoop van minerale olie, zoals paraffineolie, voor de bestrijding van luizen stijgt met 18 procent tot omgerekend 1,6 miljoen kilo aan werkzame stof. Andere insecticiden zijn voor 41 procent meer verkocht.

Bij de overige middelen valt op dat er weer meer metam-natrium is verkocht. Een stijging van 17.000 kilo in 2018 naar 35.000 kilo in 2019. De grootste toename met 44 procent zit in deze categorie in de verkoop van middelen voor de regulatie van de plantengroei. Voor dit doel komt de verkoop op 0,55 miljoen kilo.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  22° / 15°
  10 %
 • Dinsdag
  18° / 16°
  80 %
 • Woensdag
  17° / 13°
  20 %
Meer weer