Goede+controle+belangrijk+bij+vogelmijt
Nieuws
© Eigen Foto

Goede controle belangrijk bij vogelmijt

Voorkomen dat vogelmijt een probleem wordt, vergt een goede dagelijkse controle. Dat zegt Marije Overgaauw in de tweede bedrijfsfilm over de geïntegreerde aanpak van vogelmijt. Ze werkt als medewerker op het biologische legpluimveebedrijf van IJsbrand Snoeij in het Gelderse Barneveld.

De geïntegreerde aanpak van vogelmijt, Integrated Pest Management (IPM), is in 2019 ontwikkeld en verdient nog meer aandacht. Daartoe is een vervolgproject gestart: Kennis op Maat (KoM). Onderdeel daarvan zijn bedrijfsfilmpjes waarin pluimveehouders, die actief zijn met vogelmijtbeheersing, vertellen over hun werkwijze en ervaringen.

Onlangs was in het eerste filmpje pluimveehouder Mark Roos uit het Flevolandse Dronten aan het woord. In deze tweede bedrijfsfilm vertelt Overgaauw hoe ze te werk gaat bij de aanpak van vogelmijt. Snoeij vertelt ook over het belang van de pluimveetak voor de zorgboederij.
Wakker van de vogelmijt

Overgaauw kijkt elke dag goed naar de kippen als ze in de stal komt. 'Zitten ze bijvoorbeeld veel te dutten, dan komt dat mogelijk omdat ze 's nachts wakker worden gehouden door vogelmijt.' Verder hangt ze een keer per maand vallen op voor vogelmijt. Verder besluit ze in overleg met de dierenarts of het nodig is te bestrijden. Ze gebruikt daarvoor Insectosec, een natuurlijk middel op basis van diatomeeënaarde.

Project IPM-vogelmijt, een gestructureerde aanpak voor de beheersing en bestrijding van vogelmijt in pluimveestallen, is in 2019 afgerond. In dat project heeft een kleine groep pluimveehouders deze methodiek toegepast en is er veel ervaring opgedaan. Aan het eind van het project is een aantal infographics en een bedrijfsplan beschikbaar gekomen. Het is de bedoeling dat de kennis uit het eerste IPM-project met Kennis op Maat breder wordt verspreid en wordt toegepast in de praktijk.

Weer

 • Dinsdag
  18° / 9°
  20 %
 • Woensdag
  15° / 11°
  50 %
 • Donderdag
  16° / 7°
  20 %
Meer weer