Hittebehandeling in leegstand doodt vogelmijt

Voor legpluimveebedrijven die nu leegstaan, is het een ideaal moment om vogelmijt aan te pakken. Door stallen te verwarmen tot minimaal 45 graden voor minimaal 48 uur, is het zeker dat alle stadia van de vogelmijt in de stal zijn gedood, blijkt uit onderzoek.

Hittebehandeling+in+leegstand+doodt+vogelmijt
© Van Eck Bedrijfshygiëne

Deze Thermokill-methode die is ontwikkeld door Van Eck Bedrijfshygiëne, is een effectieve manier om vogelmijt te doden. Monique Mul, heeft de methoede onderzocht, toen ze nog werkzaam was bij Wageningen University & Research. Het onderzoek is uitgevoerd samen met twee studenten en onder toeziend oog van Henry van den Brand.

Het onderzoek is uitgevoerd op vier bedrijven. Ze verzamelden vogelmijten in drie stadia: eieren, nimfen en volwassen mijten. De op het bedrijf verzamelde mijten gingen in zakjes weer terug naar het bedrijf. Er zijn dus bedrijfseigen mijten gebruikt.

De nylon zakjes met mijten van de verschillende stadia werden op vijf verschillende plekken geplaatst met zes herhalingen. Bijvoorbeeld in kieren tussen houten planken, vlak bij de luchtinlaat en op de betonvloer onder een laagje mest of stof. De stal is vervolgens met een pelletkachel opgestookt tot 45 graden Celsius en dat werd minimaal 48 uur vastgehouden.


Alle stadia gedood

Het onderzoek toonde aan dat alle mijten van alle stadia waren gedood. ‘De methode is dus 100 procent effectief’, zegt Mul. ‘Uit sommige eitjes waren nog wel larfjes gekropen, maar die waren ook gedood. Na de hittebehandeling hebben we eitjes verzameld en die kwamen niet meer uit.’

Om zeker te zijn dat niet alle handelingen van het stoppen in nylon zakjes en verplaatsen al zorgde voor het doden van de mijten, werd ook een aantal zakjes in de koelkast bewaard. Dat is een ideale plek voor een lange overleving van de vogelmijt. Hieruit bleek dat gemiddeld 87 procent van de volwassen mijten en nimfen (onvolwassen mijten) en 56 procent van de eieren dit wel hadden overleefd. Mul: ‘Dus wat we in het onderzoek hebben gevonden, is echt een effect van de hittebehandeling.’


Werkt ook op risicoplekken

Bij het onderzoek is specifiek gekeken naar plekken waar er risico was dat het niet warm genoeg zou worden, zoals bijvoorbeeld bij de luchtinlaat. Maar ook daar waren alle mijten van alle stadia gedood. ‘Bij de luchtinlaat haalden we 44 graden en geen 45 graden', zegt Mul. ‘Doordat het verwarmen wel lang genoeg duurde, waren toch ook daar alle mijten van alle stadia dood.’

De Thermokill-methode is dan ook goed toepasbaar om ervoor te zorgen dat een nieuwe ronde leghennen in een schone stal kan beginnen. ‘Gebruik de leegstand’, zegt Mul. ‘En start op met een koppel dat vrij is van vogelmijt. Dan heb je al een goede start gemaakt met de integrale aanpak van vogelmijt.’

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  29° / 14°
  0 %
 • Donderdag
  31° / 16°
  0 %
 • Vrijdag
  31° / 17°
  0 %
Meer weer