Vogelmijt blijft plaaggeest voor leghen

Bij een flinke besmetting zitten er 150.000 tot 250.000 vogelmijten per hen in een stal. 'Dat betekent dat je als pluimveehouder naast je leghennen een andere, nog veel grotere, veestapel in je stal huisvest; een veestapel die de meeste pluimveehouders niet goed in beeld hebben', zegt Monique Mul.

Vogelmijt+blijft+plaaggeest+voor+leghen
© Berrie Klein Swormink

Mul, onderzoekster bij Wageningen Livestock Research, ervaart dat vogelmijten of rode bloedluizen zoals de diertjes ook wel wordt aangeduid, in de dagelijkse praktijk van de pluimveehouderij een lastig probleem vormen. Vooral sinds voor de bestrijding ervan minder middelen beschikbaar zijn.

Uit enquêtes komt naar voren dat ondernemers de ongrijpbaarheid van de mijten als het meest frustrerend ervaren. 'In de stal verstoppen ze zich in kieren en gaten waardoor ze moeilijk zichtbaar en bereikbaar zijn.'

Agressiviteit

Bloedluizen zorgen voor stress en onrust bij de hennen en kunnen daardoor bijdragen aan agressiviteit en pikkerij. 'Hierdoor staat bloedluisbestrijding bij legpluimveehouders extra in de belangstelling, omdat ze bezig zijn met de overgang naar het houden van hennen met onbehandelde snavels. Voorkomen van pikkerij is dan extra belangrijk.'

Pikkerij voorkomen bij intacte snavels is extra belangrijk

Monique Mul, onderzoekster Wageningen Livestock Research

Bloedluizen veroorzaken ook een verslechtering van de voederconversie, een afname van de eierproductie en een slechtere eierkwaliteit door een dunnere schaal en bloedstippen op het ei. Verder zorgen ze door het zuigen van bloed voor bloedverlies, bloedarmoede en soms sterfte.

Recente berekeningen van Wageningen Livestock Research geven aan dat de productieschade door rode bloedluizen kan oplopen tot bijna 45 cent per hen per jaar. 'En als je weet dat ze ook ziektes overbrengen, dan is er alle reden om bloedluis te bestrijden.'

Checklist

Acht jaar geleden ontwikkelden Mul en haar collega's een checklist met adviezen voor preventieve maatregelen tegen de introductie en verspreiding van de mijt. 'Het voorkomen van bloedluisproblemen begint met het nemen van preventieve maatregelen.'

Mul heeft niet de indruk dat pluimveehouders en hun adviseurs volop gebruikmaken van de checklist. 'Eigenlijk hebben we ons daar wel over verbaasd, gelet op de negatieve effecten van vogelmijten.' Vanwege nieuwe inzichten is de checklist bijgesteld in de loop der jaren.

Overbrengers

'We hebben ontdekt dat wilde vogels niet de overbrengers zijn van vogelmijten naar pluimveestallen. In de natuur leven andere soorten vogelmijten dan in kippenstallen. Mensen kunnen wel belangrijke overbrengers van vogelmijten zijn. Ook is het zaak om te beginnen met jonge hennen die vrij zijn van bloedluizen. Vraag om garanties bij de opfokker', adviseert Mul.

Goed reinigen van de stallen tussen twee rondes is ook een belangrijk punt bij de preventie van vogelmijtproblemen. 'Dat kan zowel nat als droog reinigen zijn. Als je maar probeert de stal zo schoon mogelijk te maken.'

Monitoren

Volgens de onderzoekster kunnen pluimveehouders bij de bloedluisbeheersing veel baat hebben bij een goede monitoring. 'In de praktijk wachten ze vaak met de bestrijding tot ze menen dat het te erg wordt. Dat moment verschilt per bedrijf. Beter is het om te zorgen voor een goede en regelmatige monitoring. Je bestrijdt dan veel gerichter en het effect daarvan is beter te beoordelen.'

Het bedrijf Hotraco werkt aan een automatische mijtenteller waarmee de pluimveehouder dagelijks het aantal gevangen vogelmijten op een scherm kan monitoren. Maar dit kan ook met simpele hulpmiddelen.

Pvc-buisje

Rick van Emous van Wageningen Livestock Research maakte een mijtenvanger in de vorm van een pvc-buisje met een stokje erin. Door de buisjes in de stal op te hangen onder de zitstok en wekelijks te controleren op het aantal gevangen mijten, is snel een goed beeld van de bloedluizenpopulatie te krijgen.

Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst. Meer informatie over de checklist tegen vogelmijt en monitoring is te vinden op www.wur.nl/nl/artikel/Vogelmijt-bloedluis.htm. Pluimveehouders kunnen daar ook een enquête invullen en zo bijdragen aan meer kennis van het probleem.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  25° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
Meer weer