Detectiekastje+telt+vogelmijten+kippen
Nieuws
© Wageningen University en Research

Detectiekastje telt vogelmijten kippen

Met de vogelmijtteller van Monique Mul van Wageningen Livestock Research kunnen pluimveehouders vogelmijt detecteren in de stal. Zij promoveert met deze maatregel op vrijdag 13 januari, meldt Wageningen University and Research.

Mul ontwikkelde een detectiekastje dat aan de pvc-behuizing onder de zitstok wordt bevestigd. Er zit een klein gaatje in en een processor die warmte afgeeft. Vogelmijten komen op de warmte af, kruipen in het kastje en worden geteld door een sensor.

'In een proefopstelling heeft het apparaat 1 à 2 procent van de aanwezige populatie gemeten', vertelt Mul. 'Daarmee is het totale aantal vogelmijten vast te stellen.' De telling kan vertellen of een populatie toe- of juist afneemt.

Schade

Vogelmijten verstoppen zich in de pluimveestal en kruipen 's nachts via de zitstok omhoog naar de nek van de kippen. Vogelmijten, ook wel bloedluizen genoemd, kunnen zich snel vermeerderen. Door de bloedluizen verlaagt de weerstand van de kippen en kunnen ziekten worden verspreid. Volgens de pluimveesector is de schade van bloedluizen in Nederland zo'n 35 cent per hen per jaar.

Weer

 • Donderdag
  12° / 10°
  60 %
 • Vrijdag
  11° / 7°
  70 %
 • Zaterdag
  12° / 8°
  10 %
Meer weer