Detectiekastje telt vogelmijten kippen

Met de vogelmijtteller van Monique Mul van Wageningen Livestock Research kunnen pluimveehouders vogelmijt detecteren in de stal. Zij promoveert met deze maatregel op vrijdag 13 januari, meldt Wageningen University and Research.

Detectiekastje+telt+vogelmijten+kippen
© Wageningen University en Research

Mul ontwikkelde een detectiekastje dat aan de pvc-behuizing onder de zitstok wordt bevestigd. Er zit een klein gaatje in en een processor die warmte afgeeft. Vogelmijten komen op de warmte af, kruipen in het kastje en worden geteld door een sensor.

'In een proefopstelling heeft het apparaat 1 à 2 procent van de aanwezige populatie gemeten', vertelt Mul. 'Daarmee is het totale aantal vogelmijten vast te stellen.' De telling kan vertellen of een populatie toe- of juist afneemt.

Schade

Vogelmijten verstoppen zich in de pluimveestal en kruipen 's nachts via de zitstok omhoog naar de nek van de kippen. Vogelmijten, ook wel bloedluizen genoemd, kunnen zich snel vermeerderen. Door de bloedluizen verlaagt de weerstand van de kippen en kunnen ziekten worden verspreid. Volgens de pluimveesector is de schade van bloedluizen in Nederland zo'n 35 cent per hen per jaar.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  25° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
Meer weer