Nieuwe toevoeging aan voer tegen vogelmijt

Voerleverancier Agrifirm brengt een nieuw product op de markt om vogelmijt (bloedluis) te beheersen onder leghennen. Het gaat om een natuurlijk middel onder de naam Micon dat ook in de biologische sector te gebruiken is.

Nieuwe+toevoeging+aan+voer+tegen+vogelmijt
© Twan Wiermans

Volgelmijt is de grootste plaag in de legsector en bij het grote publiek bekend geworden tijdens de fipronilcrisis. Micon wordt toegevoegd aan het voer van leghennen en bestaat uit aromatische componenten, afkomstig van citroengras en kruidnagel. De hennen scheiden hierdoor geurstoffen uit die door vogelmijten onaangenaam worden gevonden. Volgens de voerleverancier zullen de mijten hierdoor wegblijven bij de hennen, waardoor ze verhongeren en zich niet voortplanten.

Marcel Nijmeijer, IPM-specialist bij Agrifirm, benadrukt dat Micon gezien moet worden als een van de middelen die een pluimveehouder kan inzetten tegen vogelmijt. Het geeft alleen goede resultaten als het onderdeel is van een geïntegreerd plaagbeheersingsplan (IPM) met een goede bedrijfshygiëne.

Nijmeijer verwacht dat legpluimveehouders met het middel geholpen zijn. 'Het ene bedrijf is het andere niet, maar je hoort dat vogelmijt overal een probleem is. Voor ons als Agrifirm is Micon het eerste middel tegen vogelmijt dat we via ons voer op de markt brengen.'

Biologisch

Omdat het middel is toegestaan in biologische voeders, wordt Micon woensdag gepresenteerd tijdens de Bio-beurs in Zwolle. Volgens Agrifirm is het effect bewezen. Onderzoek laat zien dat na veertien behandelingen een afname van 73 procent is te zien in de bloedluispopulatie. Het aantal eieren met bloedvlekken daalde in 36 dagen van 17 procent naar 7 procent.

Micon heeft volgens de voerleverancier geen effect op de smaak van eieren.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
Meer weer