CDA Friesland kritisch over gebruik mest in biomassacentrale

De Energiecampus Leeuwarden heeft plannen voor de bouw van een installatie voor de productie van Bio-LNG. CDA Friesland is daar kritisch over. De biomassacentrale gebruikt onder andere mest als grondstof. Het mestoverschot in Friesland is klein en mest van ver halen noemt het CDA geen optie.

CDA+Friesland+kritisch+over+gebruik+mest+in+biomassacentrale
© Twan Wiermans

Bio-LNG wordt geproduceerd via de vergisting van mest en reststromen. Het gas dar hierbij vrijkomt, wordt omgezet in een vloeistof die kan worden gebruikt als groene brandstof voor scheepvaart en vrachtwagens. Daarnaast worden er bodemverbeteraars en meststoffen geproduceerd. De installatie krijgt een capaciteit van 9,2 kiloton Bio-LNG per jaar.

De Statenfractie van het CDA vraagt zich af wat de consequenties zijn van het gebruik van mest als grondstof voor de centrale. CDA-Statenlid Maaike Prins: 'Het mestoverschot in Friesland is klein en er is een tendens naar een nog meer extensieve landbouw, zodat het mestoverschot ook niet echt groter lijkt te worden. Waar moet al die mest dan vandaan komen?'


Totale opbrengst

Het CDA is daarom van oordeel dat moet worden gekeken naar de totale opbrengst van de gewenste biomassacentrale in Leeuwarden. Melkveehouder en CDA-Statenlid Anne Schelhaas: 'Als de mest van ver moet worden aangevoerd, levert dat veel transportbewegingen op. De vraag is dan ook of Leeuwarden wel de meest logische vestigingsplaats is voor zo'n biomassacentrale.'

De Friese CDA-Statenfractie vindt dat eerst alle plussen en minnen moeten worden afgewogen, voordat toestemming wordt gegeven voor de vestiging van een biomassacentrale. Het uitgangspunt zou moeten zijn dat een dergelijke centrale thuishoort in de omgeving waar de nodige grondstoffen voorhanden zijn.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  29° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 15°
  50 %
Meer weer