Europa+akkoord+met+steun+Deense+nertsenhouders
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Europa akkoord met steun Deense nertsenhouders

De Europese Commissie ging woensdag akkoord met een steunpakket van 1,74 miljard euro van de Deense overheid voor de nertsenhouderij in dat land. Vanwege uitbraken van gemuteerde varianten van het coronavirus op deze bedrijven, moesten vijftien tot zeventien miljoen nertsen geruimd worden.

In Denemarken geldt een verbod op het houden van nertsen tot in ieder geval begin 2022. De impact hiervan is volgens de Deense overheid groot en gaat gepaard met verlies van werkgelegenheid. De regeling zal nertsenhouders compenseren voor het tijdelijke verbod op het houden van nertsen. Een deel van het bedrag is gereserveerd voor bedrijven die willen stoppen met het houden van nertsen als gevolg van deze crisis.

Volgens de Europese Commissie heeft Denemarken vergaande maatregelen genomen in de strijd tegen het coronavirus. Dat maakt dat de staatssteun door de Deense overheid gerechtvaardigd is. Denemarken kent een grote nertsenhouderij.


Ook in andere landen werden nertsen besmet met het coronavirus. In Nederland was het aanleiding om het verbod op de pelsdierhouderij eerder in te laten gaan. Inmiddels zijn er geen dieren meer op Nederlandse nertsenbedrijven en is het verbod van kracht. Er is een nadeelcompensatieregeling in het leven geroepen voor de sector en een sloop- en ombouwregeling.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  22° / 11°
  10 %
 • Zondag
  23° / 13°
  50 %
 • Maandag
  20° / 15°
  50 %
Meer weer