Denemarken gaat nertsen opgraven en verbranden

Denemarken gaat in mei 2021 zo'n 4 miljoen nertsen opgraven en verbranden. De dieren waren gedood vanwege mogelijk besmettingsgevaar met het coronavirus. De kadavers dreigen op termijn het drink- en zwemwater in gevaar te brengen.

Denemarken+gaat+nertsen+opgraven+en+verbranden
© Vidiphoto

In Denemarken zijn meer dan 15 miljoen nertsen geruimd, waardoor de Deense bontindustrie – de grootste in de Europese Unie – werd verwoest. Een deel van de nertsen is begraven nabij een zwemmeer en een drinkwaterbron, aldus de BBC. Omwonenden maken zich zorgen over het mogelijke besmettingsgevaar via drink- en zwemwater.

Het Deense ministerie van Voedsel en Landbouw verklaarde zondag dat de nertsen volgend jaar mei worden opgegraven. Daarna worden de kadavers naar een verbrandingsinstallatie gebracht. Er wordt zes maanden gewacht met deze operatie omdat er dan geen besmettingsgevaar meer is. Het parlement in Kopenhagen heeft ingestemd met het plan.


Denemarken kondigde begin vorige maand aan dat het land al zijn nertsen zou ruimen, nadat een gemuteerde vorm van het coronavirus was gevonden op nertsenboerderijen. In korte tijd is de Deense bontindustrie bijna uitgeroeid. Ongeveer 6.000 banen lopen gevaar.


Nekslag voor sector

Volgens voorzitter Tage Pedersen van de Deense Nertsen Fokkers is de ruiming van de bedrijven de nekslag voor de bontindustrie. 'Dit betreft niet alleen de nertsenfokkers, maar volledige gemeenschappen.'

Nertsenfokker Per Thyrrestrup betwijfelt of de sector er ooit bovenop zal komen. Er zijn veel kwaliteitsdieren verloren gegaan. 'Het duurt vijftien tot twintig jaar voordat je weer dezelfde kwaliteit huiden en kleuren hebt gefokt.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  18° / 12°
  80 %
 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  21° / 11°
  70 %
Meer weer