Hogere vergoeding voor pelsdierhouders

Gestopte pelsdierhouders krijgen van landbouwminister Carola Schouten een hogere vergoeding voor sloop en ombouw van hun stallen. Het steekt voorzitter Martijn Pijnenburg van LTO Nederland Nertsenhouderij echter dat daarbij wordt uitgegaan van normbedragen.

Hogere+vergoeding+voor+pelsdierhouders
© Vidiphoto

Van de sloopkosten wordt voortaan niet 50 procent vergoed, maar 100 procent. Dat blijkt uit de nieuwe sloop- en ombouwregeling voor de pelsdierhouderij die naar de Tweede Kamer is gestuurd. Door een verplicht vervroegd nertsenverbod is er geen sprake van vrijwillige beëindiging en moest door de overheid worden gezocht naar een andere subsidiepot. Daarom valt de regeling nu onder de tijdelijke covid-19-regeling.

Een andere belangrijke aanpassing is dat van de sloopkosten 100 procent wordt vergoed. Dit was 50 procent. De subsidie is nu ook bedoeld voor omheiningen en het verwijderen en afvoeren van de inventaris en werktuigen die tot het gebouw behoren.


Normbedragen

Pijnenburg van LTO Nertsenhouderij geeft aan dat bij de sloopregelingvergoeding wordt uitgegaan van normbedragen. 'Voor erfverharding geldt bijvoorbeeld een normbedrag van 4 euro per meter. Niet iedere ondernemer kan hiermee uit de voeten. Bij bijvoorbeeld een bitumen vloer kun je voor dat normbedrag niet eens de kraan laten komen.'

Ook vreest Pijnenburg dat het kort dag wordt voor het indienen van de subsidieaanvraag. Die moet nu voor het einde van het tijdelijke covid-19-steunkader worden goedgekeurd. 'De regeling moet nog door de Eerste en Tweede Kamer. Dit kost tijd, zeker met dit verkiezingsreces zijn we zo enkele maanden verder. Ondernemers moeten hun subsidie uiterlijk in oktober aanvragen. Dan moet de regeling er zijn'.

Ook om een andere reden ziet de LTO-vakgroepvoorman liever wat haast. 'Ondernemers kunnen pas beginnen met de sloop, en daarmee hun nieuwe toekomst, wanneer de subsidieaanvraag is goedgekeurd. Ze willen nu vooruit.'


Grootste zorg bij gemeenten

De grootste zorg zit voor Pijnenburg bij de gemeenten. Weliswaar is de termijn voor ombouw verruimd naar 31 december 2023, dit is in zijn ogen toch kort dag. 'Zeker wanneer de gemeente niet vlot genoeg is met de herbestemming en er een bezwaar komt. Dan ga je zomaar over die drie jaar heen.'

Vanwege het gedwongen vervroegd stoppen, hebben alle nertsenhouders recht op nadeelcompensatie van de overheid. Die is onder meer voor de gederfde inkomsten van de nertsenhouders voor de komende drie jaar, een tegemoetkoming bij het vinden van ander werk en een vergoeding voor het waardeverlies van fokdieren. De compensatie is vanaf maart aan te vragen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 8°
  75 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
Meer weer