Nadeelcompensatie nertsenhouders vanaf maart

Landbouwminister Carola Schouten heeft naar alle nertsenhouders in Nederland maandag een brief gestuurd. Daarin belooft ze de komende tijd contact te blijven houden met de sector, provincies en gemeenten over het vervroegd beëindigen van de nertsenhouderij en bijbehorende regelingen. De nadeelcompensatie is vanaf maart aan te vragen.

Nadeelcompensatie+nertsenhouders+vanaf+maart
© Dirk Hol

'Nu ook de Eerste Kamer ermee heeft ingestemd dat het verbod op de pelsdierhouderij drie jaar eerder ingaat, betekent dit het definitieve einde van de nertsenhouderij in Nederland', schrijft Schouten. 'Ik kan mij voorstellen dat dit voor u een moeilijk moment is, na een jaar waarin u sowieso al veel spanning en onzekerheid hebt ervaren.'

Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) zal de komende maanden invulling geven aan de nadeelcompensatie en de sloop- en ombouwregeling. Op 28 januari houdt het ministerie een webinar waarin wordt uitgelegd hoe nertsenhouders de aanvraag voor nadeelcompensatie kunnen voorbereiden. Vanaf februari kunnen de stukken daarvoor worden verzameld en vanaf 1 maart is het mogelijk om de aanvraag voor nadeelcompensatie in te dienen bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl).


Sloop- en ombouwregeling

De minister hoopt eind januari meer duidelijkheid te kunnen geven over de sloop- en ombouwregeling. Die regeling bestond al, maar moest worden aangepast omdat de overheid het verbod op de pelsdierhouderij heeft vervroegd. Deze regeling moet onder meer worden beoordeeld door de Europese Commissie. Eind januari wordt de Tweede Kamer geïnformeerd over de regeling en vervolgens kan deze naar de Raad van State voor advies.


Schouten adviseert de nertsenhouders alvast in gesprek te gaan met de gemeente over herbestemming van de locaties. 'Ook kunt u met de NFE en LTO de mogelijkheden verkennen die het Sociaal Economisch Plan biedt voor advies en omscholing. Ik hoop dat u op deze manier de ruimte krijgt om de juiste beslissingen te nemen voor een nieuwe toekomst, voor uw locatie en voor uzelf. Ook hoop ik dat wij u hierdoor voldoende perspectief bieden om deze periode op een voor u passende manier af te ronden.'


Vervroegd verbod

Zowel de Tweede als de Eerste Kamer heeft ingestemd met het wetsvoorstel voor een vervroegd verbod op de pelsdierhouderij. Binnenkort wordt het wetsvoorstel gepubliceerd in de Staatscourant. Op de vijftiende dag na publicatie treedt het verbod in werking. Dit zal waarschijnlijk begin januari 2021 zijn.

De Tweede Kamer nam twee moties aan over de nadeelcompensatie. Ten eerste stelde de Kamer voor om het percentage normaal maatschappelijk risico te verhogen van 15 procent naar 20 procent. De minister gaat deze motie niet uitvoeren. Zij houdt vast aan een percentage van 15 procent.


Voorschot op nadeelcompensatie

Daarnaast stelde de Kamer voor om pelsdierhouders binnen 14 dagen een voorschot te betalen op de nadeelcompensatie. RVO.nl zal het voorschot binnen 28 dagen na aanvraag van de nadeelcompensatie uitbetalen. De termijn van 14 dagen blijkt niet haalbaar voor de uitvoeringsorganisatie.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  3° / 2°
  85 %
 • Woensdag
  6° / 1°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 0°
  20 %
Meer weer