Keten Good Farming Star aangesloten op digitale snelweg

De Good Farming Star-varkensvleesketen van Vion wordt aangesloten op de digitale snelweg. Door middel van blockchaintechnologie worden schakels in deze gesloten keten digitaal verbonden en volledig transparant gemaakt.

Keten+Good+Farming+Star+aangesloten+op+digitale+snelweg
© Dirk Hol

Met deze stap loopt Vion naar eigen zeggen voorop bij het verwaarden van varkensvlees in Nederland, Europa en wereldwijd. Vion heeft het digitale uitwisselingssysteem van gegevens de naam Vion Pork Chain VISION meegegeven. 'Vion werkt samen met varkensveehouders, klanten en andere ketenpartners aan toekomstbestendige en duurzame voedselketens gebaseerd op de vraag van verschillende afnemers', zegt John de Jonge, COO Business Unit Vion Pork.

'De thema's duurzaamheid, transparantie, voedselveiligheid en kwaliteit worden steeds belangrijker bij het produceren van vlees en zijn de basis van onze vraaggestuurde ketens. Om met elkaar een sterke keten te bouwen, is open en transparante gegevensuitwisseling tussen ketenpartners van belang.'


Herkomst en integriteit

Door alle partners binnen de Good Farming Star-keten digitaal met elkaar te verbinden en data uit te wisselen, verhoogt Vion het rendement van de gehele keten. Bovendien kunnen garanties worden gegeven over de herkomst en integriteit van het varkensvlees uit die gesloten productieketen.


Blockchain bij productie van varkensvlees.
Blockchain bij productie van varkensvlees. © Vion

Dat creëert volgens De Jonge vertrouwen. 'De Good Farming Star-keten is onze eerste keten die transparant wordt gemaakt met de blockchaintechnologie. Onze biologische varkensvleesproductieketen De Groene Weg volgt en daarna onze overige ketens.'


Extra mogelijkheiden waardetoevoeging

Transparantie betekent extra mogelijkheden om waarde toe te voegen aan vlees als daarom wordt gevraagd. 'Varkenshouders en andere ketenpartners leveren bij de productie van varkensvlees veelal onzichtbare inspanningen', constateert Director Livestock & Supply Chains van Vion Farming, Koen van Bergen.

'Via blockchaintechnologie maken we die inspanningen zichtbaar en bewijsbaar. Zo kunnen we de kwaliteit, veiligheid en duurzaamheid van ons varkensvlees elke dag garanderen. Daar zijn wij als Vion trots op.'


Managementinformatie

Het uitwisselen van digitale gegevens heeft ook tot doel om efficiencyvoordelen in de hele keten te benutten. Volgens De Jonge zit er in een gehele keten 15 tot 20 procent verbeterpotentieel. 'Er komt onder andere inzicht in de herkomst van grondstoffen, gezondheid van de dieren, slachtinformatie en logistiek. Deze integrale managementinformatie levert de varkenshouder belangrijke informatie op voor zijn bedrijfsvoering.'


Vion-blockchainportal dashboard-phone
Vion-blockchainportal dashboard-phone © Vion

Via Vion Rendement Index kan de varkenshouder volgens De Jonge zijn bedrijf vergelijken met collega's in dezelfde productieketen. 'De varkenshouder kan zoeken naar punten om te verbeteren. Daarnaast resulteert het in minder administratie, doordat alle data via de blockchain in één digitale omgeving beschikbaar is.'


Machtigingsregister

Transparant en veilig digitaal informatie uitwisselen tussen de schakels in de voedselketen is volgens beide Vion-bestuurders de toekomst. Via JoinData, een coöperatie van bedrijven in de agrarische sector die de veiligheid van data-uitwisseling bevordert, kunnen alle ketenpartners op een veilige manier hun data met elkaar delen. 'Via een machtigingenregister is de data van de ondernemer volledig geborgd', stelt Van Bergen. 'De ondernemer bepaalt zelf met wie hij of zij welke gegevens deelt.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  18° / 12°
  80 %
 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  21° / 11°
  70 %
Meer weer