IRS%3A+extra+aandacht+nodig+voor+plantbestand+bieten
Nieuws
© IRS

IRS: extra aandacht nodig voor plantbestand bieten

De wind en hagel van deze dagen kunnen kiembladeren van suikerbieten beschadigen en tot plantwegval leiden. Deze weersomstandigheden vragen daarom extra aandacht voor het volgen van de ontwikkeling van het plantbestand.

De teelt van suikerbieten is in vergelijking met vorig jaar goed van start gegaan. Dankzij de goede bewerkbaarheid van de grond zijn de meeste bieten in een prima zaaibed gezaaid. De eerste plantaantallen van de vroeggezaaide percelen stemmen positief, meldt het IRS.

Ruwweg 50 procent van de planten staat boven na 90 graaddagen. De IRS-opkomstapplicatie berekent, op basis van de temperatuursom vanaf de ingevoerde (zaai)datum en de actuele weersverwachting, wanneer dit moment wordt bereikt voor iedere IRS-regio. Ook kan de verwachte groeipuntsdatum hier worden bepaald. Het aantal graaddagen bepaalt de teler door de gemiddelde dagtemperatuur min 3 graden bij elkaar op te tellen.


Monitoren

Om de opkomst te monitoren, kunnen telers de planten tellen door op verschillende plaatsen op het perceel telstroken van 10 meter uit te zetten en het aantal planten in iedere strook te tellen. Door het gemiddelde plantaantal van alle stroken te vermenigvuldigen met tweeduizend is het plantaantal per hectare te berekenen. Door dit nauwkeurig en herhaaldelijk te doen, wordt de betrouwbaarheid van de tellingen groter en krijgt de teler een goed beeld van het plantbestand.

Als de teler het plantaantal en een aantal benodigde gegevens over het bietenperceel in de IRS-overzaaiapplicatie invult, krijgt hij een indicatie of overzaaien bij lage plantaantallen nog rendabel is. Deze applicatie is ook voor Android en iOS beschikbaar.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  21° / 14°
  20 %
 • Vrijdag
  20° / 13°
  60 %
 • Zaterdag
  21° / 13°
  50 %
Meer weer