Batavia+krijgt+vrijstelling+in+suikerbieten
Nieuws
© Twan Wiermans

Batavia krijgt vrijstelling in suikerbieten

Het ministerie van LNV verleent Batavia een vrijstelling voor 120 dagen voor de bestrijding van bladluizen in suikerbieten. Deze vrijstelling is aangevraagd door de bietensector als alternatief voor de coating van bietenzaad met neonicotinoïden.

De vrijstelling geldt van 1 april tot 15 juli 2021. Batavia kan voor bietentelers een belangrijke rol spelen bij de beheersing van vergelingsziekte. Het insecticide met de werkzame stof spirotetramat wordt in diverse teelten al langer toegepast voor de bestrijding van luizen.

Toelatingshouder Bayer Crop Science meldt dat Batavia dubbel systemisch werkt. Het middel wordt opgenomen in de plant en beschermt daardoor ook de nieuwe groei in het gewas na een toepassing. Batavia spaart natuurlijke vijanden en past daardoor goed binnen Integrated Pest Management (IPM).


Twee keer per seizoen

Batavia mag in suikerbieten twee keer per teeltseizoen worden toegepast met een interval van veertien dagen. De adviesdosering is 0,45 liter per hectare. Bayer adviseert om altijd Robbester, Actirob B of een andere plantaardig veresterde koolzaadolie aan de spuitvloeistof toe te voegen.

Weer

 • Zondag
  5° / 3°
  60 %
 • Maandag
  4° / -1°
  20 %
 • Dinsdag
  6° / 2°
  20 %
Meer weer