Praktijkproef met veldbonen voor humane consumptie

CZAV test op proeflocatie AgroProeftuin de Peel of veldbonen ook interessant kunnen zijn voor boeren op Brabantse zandgrond.

Praktijkproef+met+veldbonen+voor+humane+consumptie
© Limagrain

Vooralsnog worden veldbonen vaak gezaaid om het rantsoen compleet te maken. Maar de teelt wordt ook steeds belangrijker in humane consumptie. CZAV ziet namelijk dat er meer plantaardige alternatieven worden gevraagd om dierlijke eiwitten te vervangen.


AgroProeftuin de Peel stelt ruimte beschikbaar om ervaring op te kunnen doen met de veldbonenteelt. Daarbij spelen verschillende factoren een rol: de marktkansen en de praktijkomstandigheden.

Om de teelt van veldbonen in zijn geheel te laten slagen, moet er ook in de markt een verwerkingsketen ontstaan. Om veldbonen in te zetten als plantaardige eiwitbron, moet een eiwitconcentraat worden gemaakt van de bonen. Dit concentraat wordt gebruikt in producten voor de humane consumptie, zoals vleesvervangers.

Rendement

Voor CZAV draait het erom dat de teelt in de toekomst een zo'n goed mogelijk rendement oplevert. Dat doet de coöperatie door met verschillende vragen aan de slag te gaan. Zo kijkt CZAV welke rassen het meest geschikt zijn voor de veldbonenteelt. En ook met welke bemesting en maatregelen een optimale opbrengst van het veld wordt gehaald.

De teelt van veldbonen past goed in het kader van geïntegreerd telen. Doordat veldbonen stikstof kunnen vastleggen, is er minder kunstmest nodig en kan het volgende gewas de stikstof opnemen. Zo is er een kleinere impact op de omgeving en het milieu. Daarnaast worden de huidige grondstoffen voornamelijk uit het buitenland geïmporteerd. Met de lokaal geteelde veldbonen is er een milieuvriendelijker en goed alternatief voor geïmporteerde eiwitbronnen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  8° / 0°
  5 %
 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  11° / 3°
  20 %
Meer weer