Veldbonen met graan als vervanger sojaschroot

Een mengteelt van veldbonen met graan kan sojaschroot in biologisch leghennenvoer compleet vervangen. Dat blijkt volgens onderzoekster Marta Lourenço uit de proeven die zijn uitgevoerd op het Vlaamse ILVO.

Veldbonen+met+graan+als+vervanger+sojaschroot
© Eigen Foto

Voor een verdere verduurzaming van de veehouderij is ook in België de zoektocht naar alternatieve regionale eiwitbronnen voor leghennen bezig. Als eerste is daarbij op het Instituut voor Landbouw, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO) gekeken naar biologische hennen.

Lourenço heeft daarbij vijf behandelingen vergeleken. Een controlevoer, een voer met droge veldbonen, met ingekuilde veldbonen, met ingekuilde veldbonen van een mengteelt met triticale (zomerteelt) of van een mengteelt met wintertarwe (winterteelt). Voor het inkuilen werd geoogst bij een drogestofgehalte van circa 77 procent en met een aandeel veldboon van circa 70 procent.


Anti Nutritionele Factoren

Als verwerkingsmethode werd gekozen voor inkuilen, omdat hiermee de anti nutritionele factoren (ANF) die veldbonen bevatten grotendeels worden geneutraliseerd. Deze ANF's zitten in vrijwel alle peulvruchten en hebben een negatieve impact op de vertering. Door inkuilen zijn die ANF's flink te verminderen.

De ingekuilde veldbonen (al dan niet in mengteelt) werden toegevoegd aan de andere grondstoffen die in het pluimveevoer nodig zijn en vervolgens als compleet voer aan de hennen gevoerd. Bij het gebruik van de ingekuilde veldbonen kon niet het complete aandeel sojaschroot worden vervangen. Dan zou het mengvoer te vochtig blijven.


Biologische productiesystemen

Bij de ingekuilde mengsels van veldbonen met graan lukte het compleet vervangen van sojaschroot wel. Er zitten nog wel sojabonen en sojaolie in het voer, maar dat is volgens Lourenço nodig aangezien deze het vet in het voeder aanbrengen. Deze zijn lastig te vervangen via andere bronnen, vooral in biologische productiesystemen.

De resultaten met de ingekuilde producten zijn prima. Er zijn geen negatieve gevolgen voor de prestaties van de leghennen gemeten. Ook bij de eischaalkwaliteit werden geen verschillen vastgesteld.

Bij de kwaliteitskenmerken dooierkleur en Haugh unit, dat is de maat voor eiwitdikte, waren er tussen de vierwekelijkse periodes wel eens onderlinge verschillen, maar gedurende de hele proefperiode van 18-42 weken was er geen significant verschil vast te stellen.


Mengteelt beste optie

Lourenço concludeert dat de mengteelten van veldbonen met graan goede vervangers zijn van sojaschroot. Enkel veldbonen inkuilen is minder aantrekkelijk, omdat hiermee niet alle sojaschroot te vervangen is. Droge veldbonen (zonder inkuilen) gebruiken, is ook minder aantrekkelijk. De vertering van het ruwe eiwit is hierbij duidelijk minder.

In het vervolgonderzoeksproject Optipluim worden naast veldbonen ook voedererwten als eiwitbron getest in een mengteelt met gerst, tarwe en triticale. Naast inkuilen zullen ook andere verwerkingsmogelijkheden worden onderzocht, zoals toasten of extruderen.

Nadien worden dan zowel de prestaties van biologische leghennen en vleeskuikens als van conventionele hennen en vleeskuikens onderzocht. Naast de economische haalbaarheid komen ook de milieuaspecten aan de orde.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  32° / 18°
  10 %
 • Maandag
  28° / 20°
  55 %
 • Dinsdag
  27° / 17°
  65 %
Meer weer