Kassen bezwijken onder de sneeuw

De sneeuwstorm van afgelopen weekend heeft een ravage aangericht in de glastuinbouw. Verzekeringsmaatschappij Interpolis kreeg ruim 250 meldingen van schadegevallen.

Kassen+bezwijken+onder+de+sneeuw
© ANP Persbureau

Interpolis noemt de constructieschades opvallend. Opgestuwde sneeuw zorgde voor hoogteverschillen, waardoor de sneeuwdruk op de kassen toe nam. 'De getroffen kwekers hadden de sneeuw niet voldoende weggestookt', vertelt een woordvoerder van Interpolis. Er zijn veel ruiten gesneuveld en een aantal kascomplexen is ingestort. Interpolis is nog niet naar buiten gekomen met het totale schadebedrag.

Er komen nog steeds meldingen binnen, maar in mindere mate dan de vorige dagen, meldt Interpolis. 'De urgentie is minder hoog, omdat het vooral kleine schades betreft.' De berichten komen vanuit het hele land.

Interpolis adviseert ondernemers met beschadigd kasdek om maatregelen te nemen. Voor hen is het moeilijk om de juiste binnentemperatuur te handhaven. Verdere complicaties kunnen worden beperkt door luchtramen niet te openen, bevriezing van het verwarmingssysteem te voorkomen en technische ruimtes zo snel mogelijk te herstellen.


De strenge vorst zet voorlopig door. De verzekeringsmaatschappij waarschuwt voor vastgevroren schermen. Deze moeten worden gecontroleerd voor het op- of afrollen.

Van schade in andere plantaardige sectoren is nog geen sprake. Wel maken boomkwekers zich zorgen over de lage temperaturen. Net boven de sneeuwlaag is het erg koud, wat tot problemen kan leiden. 'Ook het feit dat bij een zonnige dag een deel van de jonge bomen opwarmt terwijl dat aan de schaduwzijde niet gebeurt, kan funest zijn', zegt voorzitter Aad Vollebregt van LTO Bomen, planten en zomerbloemen.


Tunnelschade

Boomkwekers beschermen hun enten met sneeuw tegen de kou. Dat doen fruittelers ook met de onderstammen. Verder is alles in de regel onder controle, met uitzondering van wat tunnelschade in de zachtfruitteelt, laat tijdelijk voorzitter Bert de Haan van de Nederlandse Fruittelers Organisatie weten. 'Zo erg als in 2012 is het zeker niet. Toen waren de bomen al in ontwikkeling, nu zijn ze nog in rust.'

In de bollenteelt is er ook geen overlast. 'De laag sneeuw isoleert. Alleen als de temperaturen onder -15 graden zakken, wordt het spannend in de tulpen. Dan krijgen ze last van holle stelen, wat de groei van de bol bemoeilijkt', legt directeur Prisca Kleijn van de Koninklijke Algemeene Vereeniging voor Bloembollencultuur uit.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  28° / 19°
  35 %
 • Dinsdag
  27° / 16°
  20 %
 • Woensdag
  26° / 18°
  70 %
Meer weer