Johan Vogel: 'Mobiele windmachine duwt warme inversielaag naar de grond'

Johan Vogel van Zeelandtrac in 's-Gravenpolder is dealer van de mobiele windmachine van Tow and Blow. Hij merkt dat veel telers baat hebben bij een alternatieve manier van nachtvorstbescherming.

Johan+Vogel%3A+%27Mobiele+windmachine+duwt+warme+inversielaag+naar+de+grond%27
© Lisa Schouten

Wat is het principe van de mobiele windmachine?

'De Tow and Blow-windmachine wordt ingezet ter voorkoming van nachtvorstschade in de land- en tuinbouw. Nachtvorst ontstaat vaak na een dag met een wat hogere temperatuur. Warme lucht stijgt op en vormt een warme inversielaag op 6 à 7 meter boven de grond. De windmachine creëert een luchtstroom die de warme inversielaag naar beneden drukt. De warme lucht vermengt zich met de koude lucht en zorgt er op die manier voor dat het gewas vorstvrij blijft.'

Wij zien de vraag toenemen in de fruitteelt, maar ook in de teelt van steenfruit, kleinfruit, aardbeien, groente en bloembollen

Johan Vogel, Zeelandtrac

Waar wordt de windmachine geproduceerd?

'De Tow and Blow-windmachine wordt geproduceerd in Nieuw-Zeeland. Per jaar worden er zes- tot zevenhonderd machines geproduceerd, die hun weg vinden over de hele wereld. Frost Fans uit Nieuw-Zeeland is distributeur. In Nederland is de machine nog een vrij onbekend fenomeen. Wij hebben al enkele tientallen windmachines verkocht in Nederland en België.'


Voor welke teelten?

'Wij zien de vraag toenemen naar nachtvorstbescherming in de fruitteelt, maar ook in de teelt van steenfruit, kleinfruit, aardbeien, groente en bloembollen. Vooral bij ondernemers die niet over voldoende water beschikken voor nachtvorstberegening, zien we veel interesse voor de windmachine.'


Over welke specificaties beschikt de windmachine?

'De windmachine kan op 5 tot 8 meter hoogte worden afgesteld. De molen kan 360 graden draaien en daardoor ruim 4 hectare beschermen. Op het bedieningspaneel van de machine kan de teler instellen bij welke temperatuur de machine automatisch start en stopt. Ook het draaibereik kan de teler instellen. De ventilator wordt direct aangedreven door een dieselmotor van 23 pk. Het gemiddeld verbruik is 5 liter per uur.'Wat zijn uw toekomstplannen met de windmachine?

'Een opkomend probleem in de fruitteelt is zonnebrand. Bij een hete zomer met veel zon ontstaan brandplekken op het fruit. Een windmolen met een vernevelingsset zou zonnebrand misschien in de toekomst kunnen voorkomen. Door mist mee te sturen, treedt er verdampingskoeling op en wordt uv-straling gebroken. Vanuit Nieuw-Zeeland zijn daarnaast enkele machines onderweg met een grotere motor van 66 pk.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  29° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 15°
  50 %
Meer weer