NFO+meldt+vorstschade+op+niet%2Dberegende+percelen
Nieuws
© Vidiphoto

NFO meldt vorstschade op niet-beregende percelen

Op percelen met appels en peren waar fruittelers de afgelopen twee weken niet hebben kunnen beregenen, zijn nu bruine knoppen te vinden.

Dit schrijft de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO) in een bericht op haar website. De meeste vorstschade wordt gemeld in Limburg en Zeeland, omdat daar naar verhouding veel fruitpercelen zijn die niet beregend kunnen worden.


Zowel vorige week als deze week daalden de temperaturen een aantal nachten tot ver beneden het vriespunt. In het zuidwesten van het land zijn minimumtemperaturen gemeten van om en nabij -5 graden Celsius. Volgens teeltadviseur Joris Wisse van Centrale Adviesdienst Fruitteelt (CAF) is in Zeeland in diverse aanplanten schade te vinden, maar zegt dat nog niets over de uiteindelijke oogst.

Bruine knoppen

Vanuit Limburg meldt NFO wisselende berichten. Hier en daar zijn wel bruine knoppen te vinden, zegt NFO-kringvoorzitter Eric Huids. Maar volgens hem is de schade matig te noemen en blijven er over het algemeen ook op niet-beregenende percelen voldoende goede bloemknoppen over voor een goede oogst.

De berichten over vorstschade vanuit België zijn wat pessimistischer. Volgens NFO is de schade bij onze zuiderburen wisselend, maar zijn er percelen waar de helft van de bloemen is beschadigd. De zeer lage temperaturen en ook de droge wind zorgden ervoor dat de nachtvorstbescherming met vuurpotten en ook met beregening niet altijd goed heeft gewerkt.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  15° / 9°
  50 %
 • Maandag
  15° / 8°
  50 %
 • Dinsdag
  15° / 8°
  50 %
Meer weer