Lokaal+tot+25+centimeter+sneeuw+voorspeld
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Lokaal tot 25 centimeter sneeuw voorspeld

Nederland krijgt vanaf vanavond te maken met een dik pak sneeuw, stevige wind en in het zuidoosten van het land ook ijzel, meldt Weeronline.

Er is volgens het online weerplatform sprake van een ouderwetse winterinval die samenhangt met de storm Darcy. De sneeuwval houdt tot en met zondagavond aan. In totaal zal 5 tot 15 centimeter sneeuw vallen, voorspelt Weeronline. In het oosten van het land is lokaal 20 of zelfs 25 centimeter sneeuw mogelijk. De gevoelstemperatuur daalt naar -10 tot -15 graden Celsius.

Een neerslagzone breidt zich vanavond vanuit het zuiden van het land langzaam over het land uit. In het uiterste zuiden van het land valt regen, maar noordelijker gaat de neerslag al vrij gauw over in sneeuw. De sneeuw bereikt vanavond het midden van het land. Het noorden van het land is pas in de nacht aan de beurt.


Gevaarlijk op de weg

In de loop van de avond en komende nacht kan het op de grens tussen sneeuw en regen tot ijzel komen. De kans hierop is het grootst in Midden-Limburg, het zuiden van Brabant en Zeeuws-Vlaanderen. Het landschap verandert bij ijzel in een ijsbaan en het is dan ook gevaarlijk om onderweg te zijn, waarschuwt Weeronline.

Het blijft de hele zondag sneeuwen met de meeste sneeuwval in het midden en noorden van het land. Rond de Veluwe en in het oosten van het land zal de meeste sneeuw vallen. In Zuid-Limburg blijft de sneeuwval beperkt tot enkele centimeters. De vele sneeuwval in combinatie met de stevige wind maken de wegen mogelijk onbegaanbaar.


Officiële sneeuwstorm

In het binnenland gaat het vrij krachtig tot krachtig waaien uit het oosten tot noordoosten. In het IJsselmeer- en Waddengebied is de wind zelfs hard tot stormachtig (windkracht 7 of 8). Mocht het tot een stormachtige wind komen én er valt tegelijkertijd sneeuw, dan is er officieel sprake van een sneeuwstorm, meldt Weeronline. De laatste officiële sneeuwstorm dateert van 2010.

Na het ijzige sneeuwweer van zondag houdt Koning Winter het volgens Weeronline nog niet voor gezien. De komende week blijft het koud, waarbij de temperatuur overdag op sommige plekken niet hoger is dan -5 graden Celsius. 's Nachts kan het streng vriezen met 10 graden vorst. Als het goed opklaart en er staat weinig wind, dan kan de temperatuur zelfs beneden -15 graden Celsius uitkomen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  19° / 9°
  20 %
 • Dinsdag
  18° / 7°
  10 %
 • Woensdag
  19° / 8°
  10 %
Meer weer