Antibioticagebruik+Duitse+varkenshouder+daalt+minder+hard
Nieuws
© Varkens Archief

Antibioticagebruik Duitse varkenshouder daalt minder hard

Het antibioticagebruik op Duitse varkensbedrijven daalde in 2020 verder, maar de daling vlakt wel af. Dat blijkt uit de voorlopige cijfers van het QS-systeem. Ten opzichte van 2019 daalde het antibioticagebruik in 2020 met ruim 1 procent.

In 2019 bereikten de Duitse varkenshouders een daling van het antibioticagebruik van 41,9 procent ten opzichte van 2014. Dat betreft dan de cijfers van 95 procent van de varkensbedrijven die bij QS zijn aangesloten. In 2020 zou de daling meer dan 43 procent zijn op basis van de cijfers van 90 procent van de QS-deelnemers die de cijfers al hebben ingediend.

De daling in het antibioricagebruik vlakt dus duidelijk af. De ruim 1 procent extra daling in 2020 betekent een vermindering van het antibioticgebruik met 9,3 ton. Bij de reserve-antibiotica is er niet meer direct sprake van een daling. Het niveau is al erg laag en dat blijft het ook. De reserve-antibiotica maken 0,83 procent van het totaal uit.

Het beeld van de pluimveesector is dit jaar vertekend. Voor het eerst zijn de ouderdieren van de vleeskuikens en kalkoenen meegenomen. Daardoor lijkt het net of er sprake is van een stijging.

Weer

 • Zaterdag
  22° / 11°
  10 %
 • Zondag
  23° / 13°
  50 %
 • Maandag
  20° / 15°
  50 %
Meer weer