Duitse+oppositie+wil+verbod+op+export+gewasbeschermingsmiddelen
Nieuws
© Han Reindsen

Duitse oppositie wil verbod op export gewasbeschermingsmiddelen

De Duitse oppositiepartijen Die Linke en Grünen willen een exportverbod op in Duitsland geproduceerde chemische gewasbeschermingsmiddelen.

Naast het verbod in eigen land willen de twee partijen ook een EU-exportverbod voor middelen waarvan het gebruik in de EU verboden is, maar die desondanks nog geëxporteerd mogen worden naar niet-Europese landen.


'Wat schadelijk is voor mens en natuur in Europa kan niet goed zijn in ontwikkelingslanden', zegt Eva-Maria Schreiber van de linkse partij Die Linke in de Bondsdag. In een vraaggesprek met de nieuwssite Euractiv benadrukte de Duitse politica dat zulke chemische middelen niet voor niets verboden zijn, 'omdat ze schade toebrengen aan mens en milieu'.

Internationale overeenkomsten en richtlijnen zijn juridisch niet bindend. Om het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen in de toekomst te verminderen, vragen de Grünen en Die Linke om wettelijke maatregelen. Hoewel er al internationale overeenkomsten zijn over de handel in deze middelen en richtlijnen over gezondheid en veiligheid, bekritiseren de parlementaire fracties het feit dat verdragen en richtlijnen de export van verboden stoffen niet verhinderen.


WHO en FAO

Het Duitse BASF, een van de grootste producenten van gewasbeschermingsmiddelen, verdedigt in een reactie de export van deze producten. In opkomende markten verkoopt het bedrijf alleen middelen 'als ze tegelijkertijd voldoen aan de eisen van de internationale gedragscode van de Wereldgezondheidsorganisatie en de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties'.

Weer

 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
 • Woensdag
  15° / 11°
  50 %
 • Donderdag
  16° / 8°
  20 %
Meer weer