Weinig+middelen+blijken+effectief+in+bestrijding+tabakswittevlieg
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Weinig middelen blijken effectief in bestrijding tabakswittevlieg

Veel gewasbeschermingsmiddelen van natuurlijke en chemische oorsprong zijn weinig of niet effectief in de bestrijding van tabakswittevlieg (bemisia). Dit blijkt uit screeningsonderzoek van Vertify in opdracht van Glastuinbouw Nederland.

Vorige zomer startte Vertify met medefinanciering van de Stichting Kennis in je Kas (KijK), voor het testen van 22 verschillende gewasbeschermingsmiddelen in paprika. Zowel bestaande als nog niet geregistreerde middelen werden in dit onderzoek getoetst.

Het pilotgewas paprika was verdeeld over twee kasafdelingen. In de ene kasafdeling werden chemische gewasbeschermingsmiddelen getoetst, in de andere groene middelen. De proefomstandigheden waren optimaal voor de ontwikkeling van bemisia. Hierdoor kon een goede stabiele infectiedruk optreden. De proef werd uitgevoerd volgens een vooraf afgesproken protocol.


Geen duidelijke resultaten

Het effect van de groene middelen, waaronder ook enkele laagrisicomiddelen, viel tegen. In de zomerperiode met een hoge plaagdruk waren geen duidelijke resultaten te zien op bemisia.

Ook de chemische middelen en een biologisch middel op basis van het actieve ingrediënt azadirachtine lieten beperkt effect zien. Slechts enkele lieten goede resultaten zien. Het gaat om middelen waarbij een preventieve toepassing is getest en middelen met een curatieve aanpak.

Weer

 • Woensdag
  16° / 12°
  10 %
 • Donderdag
  17° / 8°
  10 %
 • Vrijdag
  17° / 9°
  10 %
Meer weer