Europese Commissie: gunstige vooruitzichten voor landbouw

De Europese land- en tuinbouw heeft tijdens de coronapandemie zijn veerkracht getoond. De vooruitzichten voor de landbouw in 2021 zijn gunstig. Die verwachting schetst de Europese Commissie in een marktrapportage voor dit jaar.

Europese+Commissie%3A+gunstige+vooruitzichten+voor+landbouw
© Vidiphoto

De Europese Commissie schrijft in de rapportage dat de land- en tuinbouwsector het ondanks de coronapandemie relatief goed heeft gedaan. De verliezen in de horeca en foodservice zijn voor een groot deel opgevangen door de toegenomen detailhandelverkopen en thuisconsumptie.

De commissie verwacht dat later dit jaar de wereldwijde vraag en de heropening van voedselmarkten zal toenemen, zodra de vaccinatie in de Europese landen voldoende is gevorderd. Dit biedt verdere herstel- en groeikansen voor de verschillende sectoren binnen de land- en tuinbouw.


De rundvleesproductie in de Europese Unie (EU) is in 2020 met 1,2 procent gedaald en daalt naar verwachting in 2021 met 0,9 procent, ondanks het veronderstelde herstel van de vraag in de tweede helft van 2021.


Prijsstijging schapenvlees

De productie van schapen- en geitenvlees is in 2020 met 2 procent gestegen. Maar de productie neemt naar verwachting dit jaar met 1 procent af. De lagere beschikbaarheid van schapenvlees zou kunnen leiden tot een stijging van de EU-prijzen.

Wat de varkensvleessector betreft, is de productie in 2020 met 1,2 procent gestegen, dankzij de export. Na twee jaar van spectaculaire groei zal de export afnemen doordat de Chinese varkensvleessector langzaam herstelt van Afrikaanse varkenspest. Dit leidt dit jaar tot een verwachte iets lagere productie van varkensvlees (-0,7 procent).

De pluimveeproductie in de EU groeide in 2020 met 1 procent en zal in 2021 een vergelijkbare groei doormaken (+1 procent). De sector werd getroffen door de vogelgriep die in achttien EU-landen werd vastgesteld. Maar in 2021 zou een licht herstel in termen van export moeten plaatsvinden, waarbij exportverboden gerelateerd aan de vogelgriep geleidelijk worden opgeheven.


Kaas en boter profiteren

De melkproductie van de EU in 2021 zal met 1 procent groeien, terwijl de totale Europese melkveestapel naar verwachting verder afneemt. De consumptie van kaas en boter kan profiteren van de heropening van de foodservicekanalen en horeca. En de afzet via de detailhandel zou op een hoger niveau moeten blijven dan in de periode voor covid-19.

De prijzen voor alle belangrijke granen zijn gestegen, in lijn met de wereldprijzen. De wereldwijde consumptie zal ook toenemen, voornamelijk door de vraag naar diervoeding. De graanproductie in de EU zou dit seizoen 295,2 miljoen ton kunnen bereiken, een stijging van 5,3 procent in vergelijking met vorig jaar.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  18° / 12°
  80 %
 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  21° / 11°
  70 %
Meer weer