Nederlandse ui blijkt zeer coronaproof

Exporteurs van Nederlandse uien hebben tot en met week 48 al ruim 666.000 ton uien naar in totaal 120 landen verkocht.

Nederlandse+ui+blijkt+zeer+coronaproof
© Niels van der Boom

Het exportvolume van uien is op dit moment in het seizoen 12 procent groter dan vorig jaar, blijkt uit de exportcijfers van GroentenFruit Huis die gepubliceerd staan op de website van Holland Onion Association (HOA). In een eerdere reactie op de voortvarende export constateerde HOA al dat de Nederlandse ui zeer coronaproof blijkt.

De wegval van vraag in restaurants en overige horeca is ruimschoots gecompenseerd door een toename van de aankoop van uien via de retail. In Nederland zelf steeg de afzet van uien via de dagelijkse boodschappen met 21 procent sinds het uitbreken van de coronacrisis. Dat patroon is wereldwijd zichtbaar en zorgt in sommige landen zelfs voor het instellen van exportverboden om in de eigen behoefte te kunnen voorzien. India is hiervan een aansprekend voorbeeld.


Veel potentieel in Bangladesh

Het wegvallen van India op de exportmarkt biedt voor Nederlandse exporteurs opnieuw grote mogelijkheden. In Azië zijn dit seizoen tot dusver grote partijen uien verscheept naar onder meer de Filippijnen (29.800 ton), Maleisië (25.400 ton), Bangladesh (21.600 ton) en Sri Lanka (13.400 ton). Vooral Bangladesh is een relatief nieuwe exportbestemming met veel potentieel.

Week 48 was de vierde week op rij dat vanuit Nederland meer dan 40.000 ton uien naar het buitenland zijn verkocht. De grootste afnemers zijn nog steeds Senegal met een weekvolume van 7.800 ton en Ivoorkust met 7.000 ton. Beide West-Afrikaanse landen worden gevolgd door Maleisië (3.300 ton) en Bangladesh (3.200 ton).


Senegal en Ivoorkust staan net als voorgaande jaren bovenaan de ranglijst van belangrijkste bestemmingen voor Nederlandse uien. In de haven van Dakar zijn dit seizoen al bijna 127.000 ton uien afgeleverd. Dat is 13.000 ton meer dan vorig jaar. De groei in omzetvolume van uien naar Ivoorkust is nog spectaculairder. Vanaf week 27 tot en met week 48 staat de exportteller naar dit West-Afrikaans land op net geen 96.000 ton. Dat betekent een plus van ruim 18.000 ton.


Minder export naar Polen

In Europa is Groot-Brittannië opnieuw de grootste afnemer van uien uit Nederland met 44.200 ton (-5.500 ton), gevolgd door België met 17.400 ton (-1.000 ton). Opmerkelijk is dat dit seizoen tot dusver volgens de officiële exportgegevens ongeveer 1.800 ton uien naar Polen is verkocht. Vorig jaar in de eerste helft van het afzetseizoen was dat al 12.900 ton.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  14° / 6°
  70 %
 • Donderdag
  14° / 5°
  40 %
 • Vrijdag
  16° / 5°
  20 %
Meer weer