PPA Group: 'Prima marktperspectief voor goede uien'

Kwalitatief goede uien zijn schaars, stelt uienhandelaar Jelle van der Krift van de PPA Group. 'De laatste maanden van dit afzetseizoen bieden volop kansen voor mooie bewaarpartijen.'

PPA+Group%3A+%27Prima+marktperspectief+voor+goede+uien%27
© VidiPhoto

Van der Krift baseert zijn optimisme op zijn berekening van uien die nog beschikbaar zijn voor de afzet. Uitgaande van 10 procent uientarra stelt de handelaar stelt de netto-uienopbrengst in Nederland na oogst 2020 op 1,25 miljoen ton. Van die opbrengst is 800.000 ton tot de jaarwisseling al verkocht.

'Van de resterende 450.000 ton uien is naar schatting 30 procent niet meer geschikt voor export vanwege kwaliteitsproblemen. De binnenlandse afzet meegerekend, komt dit er op neer dat we in de ruim 20 weken tot het einde afzetseizoen voor de export nog maximaal tot 13.000 ton uien per week kunnen leveren', berekent Van der Krift.


Kansen vanaf maart

De mede-eigenaar van handelsorganisatie PPA Group was gevraagd door zaadfirma De Groot en Slot om deze week in een webinar zijn visie te geven op de uienmarkt. Hij voorziet dat de vraag naar kwaliteitsuien vooral vanaf maart kansen gaat bieden in de afzet. 'Nu zien we juist dat de prijzen onder druk staan vanwege het aanbod van partijen die niet langer te bewaren zijn.'

Van der Krift noemt het afzetseizoen vooral uitdagend vanwege de matige kwaliteit. De natte winter gevolgd door aanhoudende droogte in het groeiseizoen resulteerde volgens hem in veel druk van fusarium. Verder blijken de uien in de bewaring behoorlijk kiemlustig.


Veel kale uien

'Door de onregelmatige opkomst is het heel lastig geweest om dit jaar op het juiste moment de kiemremmer MH te spuiten. Dat vinden we nu terug. Verder komen we veel kale uien tegen door te laat oogsten. En we zien dat beschadigingen tijdens het rooien en inschuren invalspoorten zijn voor bacterierot.'

Het tweede seizoenshelft is de export van Nederlandse uien vooral afhankelijk van vraag uit Europa. Meestal komt dit na maart pas echt op gang. Van der Krift wijst erop dat normaal gesproken Groot-Brittannië in deze periode de grootste afnemer is. 'Het wordt spannend of we aan de vraag kunnen voldoen en of onze Europese klanten bereid zijn om goede prijzen te betalen.'


Bescheiden uitbreiding areaal

Voor komend seizoen verwacht Van der Krift een bescheiden uitbreiding van het areaal met hooguit 5 procent. 'In Noord-, Oost- en Zuidoost-Nederland worden geleidelijk meer uien geteeld. De markt kan deze uitbreiding volgens ons wel aan, zeker als we de uien wat groener gaan rooien. We oogsten dan weliswaar iets minder kilo's, maar de kwaliteit is wel beter voor de export.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  25° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
Meer weer