Schouten+kritisch+op+vee%2Dexport+buiten+Europese+Unie
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Schouten kritisch op vee-export buiten Europese Unie

Landbouwminister Carola Schouten wil dat export van dieren naar landen buiten de Europese Unie opnieuw in Europa besproken wordt. Ondanks het feit dat Nederland al jaren geen dieren exporteert naar slachthuizen buiten de Europese Unie, komen er toch Nederlandse dieren op lokale markten en in slachthuizen buiten de EU terecht.

Dat schrijft ze in een brief aan de Tweede Kamer als reactie op vragen van D66. Deze fractie wees de minister erop dat het Verenigd Koninkrijk het eerste land in Europa is dat de export van levende dieren in de ban doet met het oog op dierenwelzijn. De leden van D66 willen weten of de minister dit ook wil realiseren in de Europese Unie.


Schouten wil dit soort transporten in ieder geval tot een minimum beperken. Volgens de minister is het exportverbod van slachtdieren en dieren voor de afmesterij in het Verenigd Koninkrijk nog geen voldongen feit. Het is nog 'in consultatie'. Dat wil zeggen dat diverse belanghebbenden en deskundigen nog hun visie op het wetsvoorstel kunnen geven.


Karkasvervoer

Vanuit Nederland mag er geen export naar slachthuizen buiten de EU plaatsvinden als hier rustplaatsen buiten de EU voor nodig zijn. 'Ik pleitte de afgelopen jaren op Europees niveau voor karkasvervoer en vervoer van sperma in plaats van levende dieren', schrijft Schouten. Verder wijst ze op het onderzoek van de enquêtecommissie van het parlement die onderzoek doet naar misstanden tijdens veetransporten in en vanuit Europa. 'Ik zie uit naar de uitkomsten hiervan.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  18° / 9°
  20 %
 • Woensdag
  15° / 11°
  50 %
 • Donderdag
  16° / 7°
  20 %
Meer weer