Handel in varkens en biggen minder hectisch

Na bijna anderhalve maand waarin de varkensprijzen wekelijks stegen, is nu sprake van stabiliserende prijzen. De afvlakking van de markt uitte zich in Duitsland vorige week al. Nu maken ook in Nederland de noteringen een pas op de plaats. Door de stabilisatie bij de vette varkens vermindert ook de gekte op de biggenmarkt.

Handel+in+varkens+en+biggen+minder+hectisch
© Henk Riswick

Krakend en piepend kwam er vorige week in Duitsland een einde aan een periode waarin de varkensprijzen alleen maar omhoog leken te kunnen vliegen. Meerdere factoren spelen een rol. Slachterijen melden dat ze de stijgende varkensprijzen onvoldoende kunnen doorvertalen bij de verkoop van vlees. Overigens zitten de onderdelenprijzen wel al weken in de lift.

Verder speelt mee dat Duitse slachterijen vanwege corona-uitbraken bij medewerkers niet hun maximale capaciteit kunnen benutten. Doordat in Duitsland de slachterijen de remkleppen hebben ingeschakeld, verdwijnt ook in Nederland de noodzaak om de inkoopprijs verder omhoog te laten gaan. Dat uit zich deze week in noteringen die niet meer van hun plaats komen.

Nederlandse slachters lijken hierbij vooral naar zichzelf toe rekenen, want feitelijk verkeren ze in een gunstiger positie dan hun Duitse collega's. Van capaciteitsbeperkingen door corona is geen sprake en de dreiging van Afrikaanse varkenspest is hier minder groot. Verder kunnen vleesbedrijven vanuit Nederland, in tegenstelling tot Duitsland, wel varkensvlees exporteren naar China.


Minder slachtdagen

De paasdagen komen eraan en, iets verder weg, ook Hemelvaartsdag en Pinksteren. Dat betekent onder meer minder slachtdagen. Handelaren houden er rekening mee dat het hierdoor even rustig blijft op de varkensmarkt. Een krap varkensaanbod kan de komende maanden de markt mogelijk prikkelen tot een opleving.

De vraag naar varkensvlees vanuit Zuidoost-Azië lijkt groot te blijven. Of dit ook op de Europese markt het geval zal zijn, is mede afhankelijk van corona en de beperkingen hierdoor in verschillende landen.


Tekort drijft prijs op

Wekenlang was er sprake van grote tekorten op de biggenmarkt. Het gevolg: de biggenprijzen vlogen omhoog. De strijd om de biggen speelde zich vooral af op de vrije markt, waar biggen buiten de vaste koppelingen om worden verhandeld. Het gaat hier om biggen die bijvoorbeeld een plek vinden op de Spaanse exportmarkt.

Al zijn er ook in het binnenland mesters die hun biggen op de vrije markt betrekken. 'Zij gokken op gemiddeld lagere prijzen, omdat er meestal in het grootste deel van het jaar sprake is van een biggenoverschot. Daardoor is de prijs van vrijemarktbiggen juist iets lager', vertelt Benny ten Thije van Varkenshandel Dijk.


• Bekijk de marktprijzen van biggen en vleesvarkens

De afgelopen weken moesten juist de kopers op de vrije markt diep in de buidel tasten om zaken te kunnen doen. Ze boden regelmatig over elkaar heen. Dat beeld is er nu niet meer. De stabilisatie bij de vleesvarkensprijzen lijkt effect te hebben op de biggenmarkt.


Extremen verdwijnen

Er is nog steeds sprake van een flinke vraag naar biggen bij een beperkt aanbod. 'De prijzen gaan daardoor ook deze week nog met enige euro's per big omhoog. Maar we zien dat de extremen verdwijnen', meldt Ten Thije.

Wat ook bijdraagt aan iets minder hectiek op de vrije biggenmarkt, is de Semana Santa in Spanje. In deze week voor Pasen valt daar het zakenleven grotendeels stil.

De DCA BestPigletPrice stijgt deze week van 50,50 euro naar 52,50 euro per big. En Vion verhoogt de biggennotering met 3 euro naar 58,50 euro. De verwachtingen voor de komende weken zijn dat er volop vraag blijft naar biggen bij een mogelijk licht groeiend aanbod.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 11°
  70 %
 • Zondag
  18° / 12°
  80 %
 • Maandag
  20° / 13°
  70 %
Meer weer