Nieuw+antiserum+toont+tomatenvirus+aan
Nieuws
© The Greenery

Nieuw antiserum toont tomatenvirus aan

Onderzoekers van Wageningen University & Research (WUR) hebben een nieuw antiserum ontwikkeld dat Tomato brown rugose fruit virus (ToBRFV) aantoont in geïnfecteerd plantmateriaal en zaden.

Het antiserum kan worden gebruikt in DAS-ELISA, een toetsmethode die wordt gebruikt door keuringsdiensten en kwaliteitslaboratoria van zaadbedrijven. Deze toets helpt zaadproducenten en veredelaars van groentegewassen wereldwijd om zekerheid te krijgen over de gezondheid van zaadpartijen, jonge planten en uitgangsmateriaal, meldt een woordvoerder van de WUR. 'Het antiserum reageert specifiek op een breed panel van ToBRFV-isolaten en laat een lage reactiviteit zien op verwante tobamovirussen.'

ToBRFV is een virus dat kan voorkomen op tomaat, paprika en Spaanse peper en schade kan veroorzaken in de teelt. Het is nauw gerelateerd aan het tabaksmozaïekvirus (TMV) en het tomatenmozaïekvirus (ToMV). Maar ToBRFV doorbreekt bestaande resistenties in tomaat tegen TMV en ToMV. Het tomatenvirus is sinds oktober 2019 een quarantaineorganisme in de Europese Unie.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  21° / 10°
  30 %
 • Zaterdag
  21° / 12°
  20 %
 • Zondag
  20° / 11°
  20 %
Meer weer