Beetje toenadering in Europarlement over GLB

De landbouwcommissie van het Europees Parlement bespreekt donderdag de voortgang van de triloogonderhandelingen over het nieuwe Europees Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB). Sinds lange tijd lijkt er in het Europees Parlement weer sprake van enige toenadering tussen de milieucommissie (Envi) en de landbouwcommissie (Agri).

Beetje+toenadering+in+Europarlement+over+GLB
© Europese Unie

Die onderhandelingen over het GLB met de 27 landbouwministers en Europese Commissie vinden achter gesloten deuren plaats in drie aparte subcommissies. Die onderhandelingen worden gevoerd door een select groepje rapporteurs en onderhandelaars van het Europees Parlement.

Die onderhandelaars van Envi en van Agri brengen maandelijks tussentijds verslag uit. Zij hebben nu besloten over voedselveiligheid en de boer-tot-bordstrategie weer samen op te trekken, nadat de Milieucommissie vorig jaar dat overleg had afgebroken. De milieucommissie stemde er vorige week mee in om de bevoegdheid in het dossier te delen met collega's in de landbouwcommissie.


Honderden knopen

Nu de 27 landbouwministers eind vorig jaar hun standpunten hebben bepaald, hebben de Europarlementariërs er meer dan tweeduizend amendementen op ingediend. Weliswaar gaan veel van die wijzigingsvoorstellen over dezelfde onderwerpen, maar ook dan resteren er in het Europees Parlement nog honderden knopen om door te hakken.

Het huidige EU-voorzitterschap Portugal hoopt de GLB-onderhandelingen voor juli te kunnen afronden. Maar gezien de nog steeds grote meningsverschillen tussen de landbouwministers, de Europese Commissie en het Europees Parlement, is dat nog lang niet zeker. Bovendien zitten binnen de EU Envi en Agri nog lang niet op één lijn.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  17° / 12°
  40 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  10 %
 • Zaterdag
  21° / 13°
  10 %
Meer weer