Korting op kruidenrijk grasland in Utrecht, Groningen en Gelderland

Melkveehouders in de provincies Utrecht, Groningen en Gelderland kunnen vanaf 24 maart kruidenrijk graslandzaad bestellen met 50 procent korting. De provincies doneren ieder 101 hectare aan de campagne 1001ha.nl van LTO Nederland, Pure Graze en Urgenda.

Korting+op+kruidenrijk+grasland+in+Utrecht%2C+Groningen+en+Gelderland
© Pixabay

Kruidenrijk grasland is beter voor het klimaat en de biodiversiteit. Daarom geeft 1001ha.nl melkveehouders 50 procent korting op de aanschaf van kruidenrijk zaaigoed. Op deze manier krijgen ze de kans om laagdrempelig op 3 hectare te experimenteren.

Het kruidenrijk grasland bestaat uit een saladebuffet met bijna twintig verschillende soorten grassen, klavers en kruiden. Het biedt een betere habitat aan insecten en daardoor ook aan vogels. Doordat de klavers stikstof binden, is stikstofkunstmest op deze hectares overbodig. Naar schatting wordt hiermee per hectare 500 kilo kunstmest bespaard, in totaal goed voor 1.000 kilo koolstofdioxide-uitstoot.


Kruidenrijk grasland is volgens de initiatiefnemers ook goed voor de koeien. Daardoor zien zij het als een gezonde oplossing voor de stikstofproblematiek, het klimaat, de biodiversiteit en de bodem.

Voor de boer betekent het wel een heel andere werkwijze. Daarom is voor deze campagne een speciaal hoogproductief startersmengsel samengesteld. Ook is er extra aandacht voor begeleiding via gratis webinars.


Wachtrij

Voordat Utrecht, Groningen en Gelderland doneerden aan 1001ha.nl, deed provincie Noord-Brabant dit al. In de deelnemende provincies zijn heel wat hectaren verkocht. Inmiddels is er een wachtrij. Vanaf woensdag 24 maart kan er weer worden besteld door boeren uit de drie nieuw aangesloten provincies. Per boer is maximaal 3 hectare beschikbaar. Ook biologische boeren kunnen met korting een biologisch startersmengsel bestellen.

De initiatiefnemers roepen ook andere provincies, terreinbeherende instanties en gemeenten op om mee te doen. De animo onder boeren is groot en de noodzaak voor klimaat en biodiversiteit is hoog, stellen ze.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  20° / 8°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  75 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer