De vijf voordelen van kruidenrijk grasland

Vanuit de GLB-pilot 'Groen, productief en levend Limburg' werden geïnteresseerden dinsdag bijgepraat over de voor- en nadelen van kruidenrijk grasland. Projectleider Stan Bruijsten deelt vijf redenen waarom veehouders voor dergelijke graslandmengsels kunnen kiezen.

De+vijf+voordelen+van+kruidenrijk+grasland
© Twan Wiermans

Het is droogtetoleranter

'Naast grassen bestaat intensief kruidenrijk grasland uit vlinderbloemigen en kruiden. Deze twee soorten hebben veelal een dieper wortelstelsel dan gras. Hierdoor wordt vocht uit diepere bodemlagen benut, waardoor kruidenrijk grasland beter bestand is tegen droogte.

'Ook zijn er kruiden die minder water verdampen dan gras, omdat ze een ander bladtype hebben. Daarnaast heeft kruidenrijk grasland meer waterbergend vermogen vanwege de dikkere laag wortels onder de grasmat. Beide kenmerken maken dat kruidenrijk grasland droogtetoleranter is.'


Het kan leiden tot een besparing van (kunst)mest

'De vlinderbloemigen in het grasland binden stikstof uit de lucht. Deze stikstof wordt afgegeven aan de planten rondom de vlinderbloemigen, die daar op hun beurt weer van profiteren. Hierdoor hoeft minder (kunst)mest te worden toegediend voor een goede opbrengst.'


Kruidenrijk grasland zorgt voor een hoger ruweiwitgehalte in het rantsoen.

'Mengsels van grassen, vlinderbloemigen en kruiden zorgen voor een hoger ruweiwitgehalte in het rantsoen. Daarnaast zijn vlinderbloemigen beter verteerbaar voor dieren. Het toevoegen van smalle weegbree leidt tot een verhoogde stikstofefficiëntie in de pens.'


Het vergroot de biodiversiteit boven en onder de grond

'Kruiden als witte en rode klaver en smalle weegbree bloeien gedurende het seizoen meerdere malen. Deze bloeiende vlinderbloemigen en kruiden zijn belangrijk voor bijen, hommels en andere vliegende insecten.


'Ook ondergronds bevordert kruidenrijk grasland de biodiversiteit. Het diverse wortelstelsel scheidt exudaten uit die een positieve invloed hebben op het bodemleven, waaronder regenwormen.'


Het kan leiden tot een hogere gezondheid van de koeien

'Kruidenrijk grasland is rijk aan mineralen en sporenelementen. De verschillende planten halen immers specifieke kruiden op uit de bodem. Door de diepe beworteling zijn ze in staat om mineralen uit diepere bodemlagen te binden.

'De mineralen en sporenelementen hebben een positieve invloed op de gezondheid van koeien. Kruiden die rijk zijn aan selenium zijn bijvoorbeeld goed voor de vruchtbaarheid van de dieren. Ook zijn er kruiden met hogere gehalten aan koper en zink.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  29° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 15°
  50 %
Meer weer