Kruidenrijk grasland maximaal drie keer maaien

Om kruiden te behouden, zou kruidenrijk grasland maximaal drie keer moeten worden gemaaid op een maaihoogte van 8 centimeter. Dat komt naar voren in een project van Vruchtbare Kringloop Zuid-Holland van LTO Noord.

Kruidenrijk+grasland+maximaal+drie+keer+maaien
© Persbureau Noordoost

Aan het project werken achttien melkveehouders mee. Op hun dertig percelen zijn kruiden en vlinderbloemigen gezaaid met behulp van verschillende type doorzaaimachines. Om de bodem te sparen, is bewust gekozen voor doorzaaien en niet voor inzaaien.

De deelnemende boeren zullen wellicht moeten wennen aan het beheren van deze kruidenrijke percelen. Om kruiden te behouden is namelijk een andere aanpak nodig dan bij gewoon grasland. Het wordt bijvoorbeeld aanbevolen om de percelen maximaal drie keer te maaien op een minimale maaihoogte van 8 centimeter.

Belangrijkste tips voor het werken met kruidenrijk grasland:• Laat de koeien niet te lang op één stuk grazen. • Maai of beweidt voordat de kruiden in het zaad schieten. Hierdoor wordt de voederwaarde en het gehalte aan mineralen en sporenelementen maximaal benut. • Wissel beweiden en maaien af, dat is gunstig voor de ontwikkeling van de kruiden.• Om de kruiden voldoende ruimte te geven zich in het voorjaar te ontwikkelen, is het beter om niet te veel dierlijke mest te gebruiken en geen kunstmest.• Maai niet te zware sneden. De hergroei komt dan beter op gang. En maai en beweidt niet te kort. De nettoproductie op jaarbasis is dan hoger.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  18° / 12°
  80 %
 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  21° / 11°
  70 %
Meer weer