Financiële impuls inzaaien kruidenrijk grasland Brabant

Provincie Noord-Brabant wil melkveehouders helpen om 250 hectare kruidenrijk grasland in te zaaien via een financiële impuls aan de crowdfundingsactie 1001ha.

Financi%C3%ABle+impuls+inzaaien+kruidenrijk+grasland+Brabant
© Pixabay.com

In oktober startte Urgenda samen met LTO Nederland en Pure Graze een actie om boeren tijdelijk 50 procent korting te geven op de aanschaf van een kruidenrijk zaadmengsel. De actie was zo'n groot succes onder boeren, dat de crowdfunding achterliep en de verkoop voorlopig werd stilgezet.

Dankzij de samenwerking met provincie Noord-Brabant kunnen melkveehouders per 1 februari weer bestellen. In Brabant was al 166 hectare aan zaad ingekocht, de provincie verhoogt dit door de bijdrage aan de de actie 1001ha naar 250 hectare. Ook provincie Utrecht is van plan mee te doen aan de crowdfundingsactie.


Biodiversiteit

Volgens de Brabantse gedeputeerde Elies Lemkes-Straver (Landbouw, Voedsel en Natuur) zijn kruidenrijke graslanden goed voor de biodiversiteit, de bodemkwaliteit, de gezondheid van koeien en leveren bovendien een gevarieerder landschap op. 'Allemaal zaken die de provincie belangrijk vindt. We steunen dit initiatief omdat we in de landbouw graag activiteiten stimuleren waarbij natuur nadrukkelijk onderdeel uitmaakt van de bedrijfsvoering.'

Urgenda, LTO en Pure Graze en veel boeren in het land hopen dat nog meer provincies en organisaties het voorbeeld van Noord-Brabant volgen. Deze boeren willen al vanaf medio februari gaan zaaien en wachten op crowdfunding. Behalve winst voor het klimaat, bodem en biodiversiteit, draait de campagne vooral om het leerproces van de melkveehouders.


Kruidenrijk grasland is niet zo makkelijk als het lijkt, het beheer is anders dan gewoon grasland. De boeren krijgen daarom begeleiding van Pure Graze in de vorm van webinars, open dagen, WhatsApp, filmpjes en blogs. Op deze manier kunnen zij ervaren dat kruidenrijk grasland veel voordelen met zich meebrengt en geen financiële nadelen.


Maatschappelijke erkenning

Door de grotere variëteit aan (bloeiende) kruiden en grassen ontstaat er meer bodemleven en kunnen er meer insecten leven, wat weer goed is voor vogels. Kunstmest en gewasbeschermingsmiddelen kunnen achterwege worden gelaten. Dat scheelt CO2-uitstoot. Ook voor koeien is een mengsel van grassen en kruiden gezond. De reden voor boeren om mee te doen, verschilt: de ene doet het om beter bestand te zijn tegen droogte, de ander voor de biodiversiteit of maatschappelijke erkenning.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
 • Dinsdag
  10° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  10° / 3°
  55 %
Meer weer