Nu ook zaaisjalot met resistentie tegen valse meeldauw

Zaadfirma Bejo/De Groot en Slot introduceert voor komend teeltseizoen de eerste meeldauwresistente zaaisjalot. Het hybrideras Innovator is geschikt voor teelt in gebieden met langedagomstandigheden.

Nu+ook+zaaisjalot+met+resistentie+tegen+valse+meeldauw
© Top Onions

Wereldwijd in veel teeltgebieden is valse meeldauw in de uien- en sjalottenteelt een serieuze bedreiging. Het nieuwe ras is volgens Bejo/De Groot en Slot daarom niet alleen een uitkomst voor biologische telers, maar ook gewenst voor hun conventionele collega's. Voor een effectieve bestrijding van valse meeldauw zijn in de gangbare teelt steeds minder middelen beschikbaar.

Voor de biologische teelt zal van Innovator in de nabije toekomst ook biologisch zaad beschikbaar komen, meldt Bejo/De Groote en Slot in een persbericht. De zaadfirma stelt dat het ras als zaaisjalot zeer gezond uitgangsmateriaal biedt. Dit is een belangrijk voordeel ten opzichte van plantsjalotten.


Testen van ouderlijncombinaties

Veredelaars van De Groot en Slot hebben in het midden van de jaren tachtig al de resistentie tegen valse meeldauw vanuit wilde alliumsoorten ingekruist in sjalotten. Via klassieke veredeling zijn vervolgens ouderlijnen ontwikkeld die dezelfde resistentie meedragen. Innovator is volgens veredelingsspecialist Timo Petter van Bejo uiteindelijk het resultaat van jarenlang testen van ouderlijncombinaties in hybridekruisingen.

'We zijn erg trots op dit nieuwe ras', zegt Petter. 'Dit is een interessante toevoeging aan ons assortiment zaaisjalotten.' In de productomschrijving van de zaadfirma staat dat Innovator, naast meeldauwresistentie, een goede opbrengst levert en geschikt is voor lange bewaring. De zaaisjalot is roodbruin met een interne roze kleur en een langwerpige vorm. De sjalot is te telen voor de verse markt maar ook voor de verwerkende industrie.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  18° / 12°
  80 %
 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  21° / 11°
  70 %
Meer weer