Geen strengere EU-toets nodig voor Crispr-Cas

Het Europees bureau voor Voedselveiligheid (EFSA) vindt dat er geen extra EU-regels nodig zijn voor het gebruik van Crispr-Cas-veredelingstechnieken. Daarmee volgt EFSA een eerdere uitspraak van het Europees Hof van Justitie die bepaalde dat de huidige gmo-toetsingscriteria voor dna-modificatie bij planten voldoende zijn voor Crispr-Cas.

Geen+strengere+EU%2Dtoets+nodig+voor+Crispr%2DCas
© Pixabay

Met dit vorige week gepubliceerde nieuwe EFSA-advies over Crispr-Cas in de plantenveredeling komt volledige toelating van die techniek een forse stap dichterbij. De Europese Commissie had gevraagd om dat EFSA-advies.

In de EU is het gebruik van Crispr-Cas in de voedselketen nog niet toegestaan. Deskundigen concluderen nu dat de huidige veiligheidstoetsen voldoende zijn en dat 'genome editing' geen extra gevaren oplevert.


Het Europees Parlement heeft eerder uitgesproken dat de huidige EFSA-toetsingscriteria niet voldoende zijn voor huidige chemische veredelingen en gewasbescherming, laat staan voor nieuwe dna-technieken.

'Met dit nieuwe advies vertroebelt EFSA de wateren gewoon. In tegenstelling tot wat ze beweren, veroorzaakt het bewerken van genen gevaren die nieuw zijn en verschillen van conventionele veredeling', waarschuwde de Luxemburgse Europarlementariër Tilly Metz (Groenen).

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 8°
    20 %
Meer weer