Zoektocht naar een meer natuurinclusieve bedrijfsvoering

Provincie Noord-Brabant stimuleert met haar beleid ondernemers die willen omschakelen naar natuurinclusieve landbouw. In samenwerking met Biodiversity in Business heeft HAS Bedrijfsopleidingen een achtdaagse cursus ontwikkeld voor boeren en tuinders om hun plannen vorm te geven. Verschillende ZLTO-leden namen deel aan het eerste programma, onder wie melkveehouders Maurice en Ankie van Erp uit Maren-Kessel.

Zoektocht+naar+een+meer+natuurinclusieve+bedrijfsvoering
© Studio Van Assendelft

Doel van de opleiding is om voor elke ondernemer te komen tot een persoonlijk uitgewerkt omschakel- of doorstartplan voor natuurinclusief ondernemen. Vrijdag 12 maart presenteerden de deelnemers hun businesscase aan een beoordelingscommissie bestaande uit betrokken partijen die tegelijkertijd iets voor de ondernemers kunnen betekenen, financieel of anderszins.

Naast ZLTO boden Staatsbosbeheer, provincie Noord-Brabant, waterschap De Dommel, Rabobank en Triodos Bank hun diensten aan en gaven ze tips en handvatten waar de ondernemers mee verder kunnen. Maurice van Erp heeft naar eigen zeggen veel geleerd van zijn medecursisten die soms al verder waren dan hijzelf en is blij met dat hij via dit traject contact heeft gelegd met enkele belanghebbenden die zijn plannen mogelijk verder kunnen brengen.


Verdienmodel

Van Erp heeft samen met zijn vrouw een melkveehouderij met 160 melkkoeien, beschikt over 67 hectare mais- en grasland en doet mee aan derogatie. Om aan de Brabantse milieuwetgeving te voldoen, moet hij de roostervloer in zijn stal vervangen door een emissiearm stalsysteem.

We zijn op zoek naar een andere vorm van landbouw, die bij ons past

Maurice van Erp, melkveehouder in Maren-Kessel

'We hebben plannen voor onze bedrijfsvoering voor de komende vijftien jaar', licht de melkveehouder toe. 'Daarvoor zijn we op zoek naar een andere vorm van landbouw, die bij ons past en ons plezier blijft geven. Natuurinclusieve landbouw vinden we een interessante optie, tenminste als we er een goed verdienmodel aan kunnen koppelen.'


Businessplan

ZLTO-bestuurder Hendrik Hoeksema gaf Van Erp de raad om zich aan te sluiten bij het project 'Carbon farming', een project van ZLTO waarin boeren en tuinders aan de slag gaan met het verbeteren van de bodem door koolstof op te slaan. Ondernemerscoach Gerard Willems van ZLTO heeft het ondernemersechtpaar geholpen om hun businessplan naar een hoger plan te tillen. Daarnaast ondersteunt hij nog een groot aantal andere agrarisch ondernemers naar de mogelijkheden van een meer natuurinclusieve landbouw.

Wat betreft Van Erp zit de presentatie erop en ligt het businessplan ter beoordeling bij de provincie. De volgende stap is om met meerdere partijen tegelijk om de tafel te gaan zitten. 'Op deze manier kunnen we gezamenlijk op zoek naar de beste manier om te komen tot een natuurinclusieve bedrijfsvoering voor onze melkveehouderij.'


Nieuwe cursus

Denkt u er ook over om te schakelen naar een meer natuurinclusieve bedrijfsvoering of heeft u al een plan liggen, maar zoekt u ondersteuning voor de uitvoering ervan? Geef u dan alvast op voor de tweede cursus Natuurinclusief Ondernemen in het najaar. Stuur een mail naar ondernemerscoach Gerard Willems: gerard.willems@zlto.nl.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  1° / -2°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -4°
  20 %
 • Zondag
  3° / -3°
  20 %
Meer weer