Mysterie+rond+pootgoedvitaliteit+eind+dit+jaar+ontrafeld
Nieuws
© HZPC

Mysterie rond pootgoedvitaliteit eind dit jaar ontrafeld

HZPC en Averis Seeds werken sinds 2018 samen in het onderzoeksproject Flight to Vitality. Het is een speurtocht naar de factoren die van invloed zijn op de kiemkracht en dus de vitaliteit van pootgoed. Eind dit jaar is het onderzoek afgerond en is het mysterie naar alle waarschijnlijkheid ontrafeld.

Hoewel de pootgoedsector goed in staat is om uiterlijke en innerlijke afwijkingen als ziektes en virussen op te sporen, bleef er altijd één vraag onbeantwoord: hoe kan het dat pootgoed de ene keer veel beter en sneller groeit dan de andere keer?

Flight to Vitality wil antwoord geven op die vraag. Het onderzoek combineert data over herkomst, groeisnelheid en homogeniteit van partijen pootgoed met biochemische metingen die inzicht geven in de samenstelling van partijen pootgoed.


Groeiomstandigheden

Groeiomstandigheden zijn nauwelijks van invloed op het verschil in de vitaliteit van partijen pootgoed, blijkt uit het onderzoek. Een sterke partij is op verschillende locaties relatief sterk, een zwakke partij is overal zwak.

Het onderzoek spitst zich in 2021 toe op de verschillen in samenstelling van het pootgoed. Zo spelen een verzameling van schimmels en bacteriën, het microbioom, mogelijk een rol bij de vitaliteit van aardappelen. Ook organische stoffen in een plant, zoals suikers en zuren, worden nader onderzocht.


Levering energie

Deze 'metabolieten' zorgen voor de levering van energie en bouwstoffen die helpen bij de groei en ontwikkeling. In elke aardappel zijn maar liefst zevenduizend verschillende metabolieten te vinden die variëren in gehalte en verhoudingen tussen rassen en partijen van rassen. Flight to Vitality wil dit terugbrengen naar zo'n tweehonderd metabolieten die het meest bepalend zijn voor de groeisnelheid, meldt HZPC.

Met het project staat de pootgoedsector aan de vooravond van een doorbraak. Nooit eerder was er inzicht in de bepalende factoren voor kiemkracht van een aardappel. Met die informatie kan de vitaliteit van partijen pootgoed worden voorspeld en dat is goed nieuws voor telers, verwerkers en de voedselvoorziening wereldwijd. Het moet tot minder verspilling van pootgoed leiden en de kans op een succesvolle opbrengst aanzienlijk vergroten.Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  21° / 14°
  20 %
 • Zaterdag
  22° / 11°
  10 %
 • Zondag
  23° / 13°
  50 %
Meer weer