Rustig+pootgoedseizoen+spaart+man+uit
Nieuws
© Niels van der Boom

Rustig pootgoedseizoen spaart man uit

Het zijn rustige tijden in de pootgoedverwerking voor akkerbouwbedrijf Van Schendel in het Flevolandse Marknesse. Door de gevolgen van de coronacrisis loopt het met de rassen en maten bij Agrico dit seizoen wat anders.

Daardoor kan het sorteren, verpakken en verladen bij maatschap Van Schendel dit jaar met een man minder gebeuren. In de twee leeskamers kunnen verschillende partijen worden voor- of nagelezen. Begin februari wordt het ras Santé nagelezen en opgezakt voor Oezbekistan. Een oud ras, maar voor Martijn van Schendel een favoriet.

Medewerker Jasper Timmerman bekommert zich ondertussen om de afweger, naaistraat en palletiseermachine. Soms is er een onverklaarbare storing. Van Schendel: 'Er staat nu geen druk op de ketel, dus er is alle tijd om goed te leren hoe de machines werken en hoe je storingen op moet lossen.'


Geen gebreken

Collega Harm de Jong kan het in de leeskamer goed bijbenen. De partij kent geen gebreken. Het orderboek is begin februari niet overvol. Kleine partijen worden per ras verzameld en in één keer opgezakt. Een deel gaat vervolgens terug de koeling in voor laden op afroep. In februari laden voor Oezbekistan is vroeg voor het bedrijf. Normaal gaat in mei hier nog pootgoed heen.

Voor het landwerk begint, hoopt Van Schendel het sorteerwerk klaar te hebben. 'Het verladen kunnen we combineren met andere werkzaamheden, maar sorteren doen we dan liever niet meer.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  21° / 10°
  30 %
 • Zaterdag
  21° / 12°
  20 %
 • Zondag
  20° / 11°
  20 %
Meer weer