Minder boerensteun voor CDA in peiling

Hoewel het CDA nog altijd de grootste partij blijft in de agrarische sector, raakt de partij wel steun kwijt. Dat blijkt uit een onderzoek van uitgeverij Agrio en Geelen Consultancy, waar ruim 2.800 boeren en tuinders aan meededen. Ook de VVD verliest veel agrarische stemmers.

Minder+boerensteun+voor+CDA+in+peiling
© Twan Wiermans

Uit de peiling blijkt dat het CDA op dit moment kan rekenen op 25 procent van de agrarische stemmen. De meeste melkveehouders, pluimveehouders en akkerbouwers kiezen voor het CDA. Onder varkenshouders is de nieuwe BoerBurgerBeweging (BBB) met lijsttrekker Caroline van der Plas volgens dit onderzoek het populairst.

BBB kan volgens het onderzoek rekenen op 18 procent van de stemmen en komt daarmee in een klap op een tweede plek te staan onder agrarische kiezers. Andere partijen die mogen rekenen op een behoorlijk aandeel onder boeren en tuinders zijn de VVD (13 procent) en SGP (11 procent). 15 procent van de deelnemers aan het onderzoek weet nog niet waar ze op gaat stemmen.


BBB haalt volgens het onderzoek vooral stemmen weg bij het CDA en de VVD. Het aantal VVD-stemmers in de agrarische sector zou volgens deze cijfers zelfs halveren. Het onderzoek houdt rekening met de leeftijd van de deelnemers. BBB trekt de meeste potentiële stemmen onder boeren jonger dan vijftig jaar, op korte afstand gevolgd door het CDA. Bij agrarische kiezers boven de vijftig blijft het CDA het grootst. Oudere boeren en tuinders hebben ook meer vertrouwen in de VVD en de SGP.


Minder steun

Andere partijen kunnen op minder steun rekenen vanuit de agrarische sector. Zowel op Forum voor Democratie, de PVV als JA21 zegt 4 procent van de ondervraagden te stemmen. ChristenUnie staat op 2 procent van de stemmen in de agrarische sector. Op 'overige partijen' denkt 6 procent te gaan stemmen.De deelnemende boeren en tuinders konden drie landbouwthema's aanvinken die zij het belangrijkst vinden in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen. Bijna alle boeren gaven aan het verdienvermogen het belangrijkst te vinden. Op grote afstand volgen de thema's 'druk op agrarische ruimte' en 'veranderende regelgeving'.


Landbouwstandpunt

Het landbouwstandpunt van de partij of persoon is veruit de belangrijkste reden voor boeren en tuinders om op een bepaalde partij of persoon te stemmen. Voor 22 procent is de persoon ondergeschikt aan de partij en voor 18 procent is het verkiezingsprogramma bepalend voor de uit te brengen stem.

Ongeveer 60 procent van de boeren en tuinders zegt in dit onderzoek weinig tot geen vertrouwen in de politiek te hebben, waarbij de jonge boeren minder vertrouwen hebben dan de oudere. Ongeveer de helft van de boeren is ontevreden over de ingeslagen weg van kringlooplandbouw.

Over Europa wordt verschillend gedacht. De meeste boeren kunnen zich vinden in een onafhankelijker positie van Nederland ten opzichte van de Europa. Maar de meeste boeren vinden niet dat Nederland uit de Europese Unie moet stappen. Wel vinden boeren en tuinders het belangrijk dat Nederland een groot exportland blijft voor de landbouw.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  14° / 6°
  70 %
 • Donderdag
  14° / 5°
  40 %
 • Vrijdag
  16° / 5°
  20 %
Meer weer