Voldoende steun voor BBB, recordaantal partijen bij verkiezingen

Een recordaantal van 41 partijen heeft een kandidatenlijst ingeleverd voor deelname aan de Tweede Kamerverkiezingen. Dat heeft de Kiesraad dinsdag gemeld. Politieke partijen die willen meedoen aan de verkiezingen moesten hun kandidatenlijsten uiterlijk maandag inleveren.

Voldoende+steun+voor+BBB%2C+recordaantal+partijen+bij+verkiezingen
© Dirk Hol

Onder de nieuwe partijen die meedoen aan de verkiezingen is ook de BoerBurgerBeweging (BBB). De partij die opkomt voor de belangen van het platteland wist in alle kiesdistricten voldoende steunverklaringen te verwerven. Na controle constateerde de Kiesraad bij 35 partijen verzuimen, bijvoorbeeld het ontbreken van ondersteuningsverklaringen of andere documenten. Deze partijen kunnen bepaalde verzuimen tot donderdag 4 februari 17 uur herstellen. Op vrijdag 5 februari beslist de Kiesraad welke kandidatenlijsten geldig zijn.
Onder de partijen die kandidatenlijsten inleverden, zijn JA21, BoerBurgerBeweging, Vrij en Sociaal Nederland, Lijst Henk Krol en Trots op Nederland. Van de 41 partijen leverden er 22 voor het eerst een kandidatenlijst in. Bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2017 leverden 31 partijen een kandidatenlijst in. Uiteindelijk deden er toen 28 partijen mee.


GO haakt af

De partij GO van oud-FvD-voorzitter Henk Otten doet niet mee aan de Tweede Kamerverkiezingen. De partij heeft volksvertegenwoordigers in de Eerste Kamer, het Europees Parlement en drie Provinciale Staten. Dat GO niet op de lijst van de Kiesraad staat, is volgens Otten 'een weloverwogen beslissing van het partijbestuur'. Aanvankelijk wilde de partij wel een gooi doen naar Tweede Kamerzetels, nu constateert Otten dat er op rechts al voldoende partijen mee doen aan de verkiezingen in maart.Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  15° / 4°
  50 %
 • Vrijdag
  16° / 5°
  20 %
 • Zaterdag
  16° / 10°
  80 %
Meer weer