Rabobank%2Ddirecteur%3A+%27Boerin+moet+bewuster+worden+van+eigen+kracht%27
Achtergrond
© Eigen Foto

Rabobank-directeur: 'Boerin moet bewuster worden van eigen kracht'

Vrouwen zijn niet langer de stille kracht van de agrarische sector; ze worden steeds zichtbaarder. Toch kan er nog best een tandje bij. Dat werd duidelijk op de online netwerkbijeenkomst 'Lef en leiderschap in crisissituaties'. Die werd maandag 8 maart op Internationale Vrouwendag gehouden.

De digitale aftrap van de online meeting was voor landbouwminister Carola Schouten. Vrouwen hebben altijd al een spilfunctie vervuld op het agrarisch bedrijf, stelde de minister. 'De vrouw was de stille kracht van het bedrijf. Aan kracht is nog niets ingeboet, maar het stille is allang doorbroken. Met de kracht en de veerkracht van vrouwen kunnen wij de toekomst aan. Realiseer je dat en wees trots op elkaar.'

Medeorganisatoren Carin van Huët, directeur Food en Agri Nederland van Rabobank, en Annie de Veer, directeur Strategie, Kennis en Innovatie van het ministerie van LNV, vonden dat het woordje 'stille' wel kan worden weggelaten.

'De toegevoegde waarde van vrouwen wordt steeds groter. Maar de vrouwen mogen zich wel eens wat meer bewust worden van hun kracht', stelde Van Huët. 'Vrouwen moeten zichtbaarder worden, daarom is een dag als deze zo belangrijk.'

Vrouwen moeten nog zichtbaarder worden, daarom is zo'n dag ook zo belangrijk

Carin van Huët, Rabobank-directeur Food en Agri Nederland

Rabobank Innovatieprijs

De drie winnaars van de Rabobank Innovatieprijs waren alle drie vrouw, gaf Van Huët als voorbeeld van de vernieuwingskracht van vrouwen. Ook De Veer ziet mooie voorbeelden van innovaties die uit de koker van vrouwen komen. 'Vrouwen staan op en nemen verantwoordelijkheid, maar dat is nog niet altijd even zichtbaar.'

'Agrarische vrouwen hebben binnen het bedrijf altijd al lef en leiderschap getoond, maar treden nu meer op de voorgrond', nuanceerde voorzitter LTO Vrouw & Bedrijf Willemien Koning. 'Het zit in onze genen om te willen zorgen en dat pakt in een crisissituatie extra goed uit. Opgeven is geen optie.'

Janine Luten verruilde een jaar geleden haar functie als ZuivelNL-directeur voor die van algemeen directeur van GroentenFruit Huis. Zo'n positie krijg je niet zomaar, daarvoor moet je lef tonen, stelde ze. Haar advies aan de vrouwen in het netwerk: 'Blijf jezelf, dat brengt je het verst. Ik heb altijd dingen gedaan die ik belangrijk vind en nooit anders gedaan dan mijn best.'

Het feit dat ze vrouw is, mag in principe niets uitmaken, vindt ze. 'Maar misschien is het wel goed dat er naast het 'old boys network', dat wel degelijk bestaat, ook een 'power girl network' komt. We moeten elkaar als vrouwen niet uit de kruiwagen slaan, maar juist versterken.'

Vleugels

Hennie de Haan, scheidend voorzitter van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders, was het daarmee eens. 'We kunnen heel kritisch naar elkaar zijn, terwijl we elkaar juist vleugels kunnen geven.' Als er een agrarisch voorvrouw kan worden gelinkt aan crisismanagement, dan is dat De Haan wel. Tijdens de fipronilcrisis kreeg ze landelijke bekendheid als spreekbuis van de pluimveesector. 'Het gaat in zo'n crisissituatie even niet om wie je bent en welke rol je vervult, maar om hoe je samen uit de crisis kunt komen. Ik ben er trots op hoe we dit als hele keten hebben opgepakt.'

Haar tip aan het vrouwennetwerk: 'Lef hebben is je verantwoordelijkheid durven en willen nemen, maar ook je kwetsbaar op durven te stellen en durven te vragen. Weet wat er speelt en stel continu vragen. De fipronilcrisis overviel ons; we hebben niet eens de tijd gehad om als bang hert in de koplampen te kijken. In zo'n situatie kun je veel meer dan je denkt, dat heb ik ook geleerd.'

Lockdown

Adri Bom-Lemstra maakte als bestuurder ook een crisissituatie mee. Als gedeputeerde van Zuid-Holland en voorzitter van Greenport West-Holland en Greenports Nederland is ze nauw betrokken bij de glastuinbouwsector. Per 1 mei wordt ze voorzitter van Glastuinbouw Nederland als opvolger van Sjaak van der Tak.

Het begin van de lockdown, halverwege maart vorig jaar, had dramatische gevolgen voor de bloemensector. Bloemen waren onverkoopbaar en moesten worden vernietigd. 'Samen' was ook hier het toverwoord. 'De bloemensector is de enige sector die een eigen steunfonds heeft weten te regelen. Dat hebben we voor elkaar gekregen, doordat we zijn gaan samenwerken', aldus Bom. En hierin ligt de kracht van vrouwen, benadrukt ze.

'Vrouwen zoeken niet naar mogelijkheden om zichzelf voorop te zetten, maar naar het beste resultaat. We gaan het doen, daar ging het om. De crisis in de sierteelt, een sector met veel versnippering en veel belangenbehartigers, heeft geleerd dat samenwerking loont. Mannen kunnen dat, maar met vrouwen erbij lukt dat beter.'

Wat heeft ze geleerd van deze crisis? 'Je moet jezelf niet wegcijferen. Vrouwen zijn vaak te bescheiden, terwijl vrouwen juist veel dingen tegelijk kunnen doen. Wij vrouwen zijn gewend om naast ons werk nog honderd andere dingen te doen. Daar is een andere manier van denken voor nodig dan mannen hebben. Wij zijn constant vooruit aan het denken en dat is juist in crisissituaties een goede eigenschap.'

Weer

 • Zaterdag
  22° / 12°
  10 %
 • Zondag
  24° / 13°
  50 %
 • Maandag
  20° / 15°
  70 %
Meer weer