'Ruzie verzekeren'

Een belangrijke vraag na het eerste gesprek met een nieuwe klant is: bent u verzekerd voor de kosten van rechtsbijstand? Soms krijg ik dan een vragende blik terug. Wat doet die verzekering ertoe? Ik ben toch bij u als advocaat? Dat is waar, maar die verzekering kan toch handig zijn.

%27Ruzie+verzekeren%27
© Peter Nefkens

Een man die een rechtsbijstandverzekering had bij DAS, procedeerde enige jaren geleden tot het Europese Hof van Justitie in Luxemburg en ik ben hem nog iedere dag dankbaar. DAS leed een gevoelige nederlaag. De rechters in hun opvallende bordeauxrode toga's oordeelden dat je met een rechtsbijstandverzekering een vrije advocaatkeuze hebt.

Met een rechtsbijstandverzekering bent u verzekerd van juridische bijstand bij een geschil. Onder de dekking valt juridische hulp door juristen van de verzekeraar en dekking van de kosten van een procedure. Veel agrarisch ondernemers vinden het lastig om te beslissen of ze een rechtsbijstandverzekering af moeten sluiten. Is het de premie wel waard?

Anderzijds vertelt menig boer me dat je vroeger bijna nooit een advocaat nodig had, maar dat dit nu wel anders is. Ik denk dat dit klopt. De regels voor boeren veranderen in razend tempo en mij bekruipt het gevoel dat de overheid sneller boetes oplegt.

Menig boer vertelt me dat je vroeger bijna nooit een advocaat nodig had, maar dat dit nu wel anders is

Nico Bouwman, advocaat agrarisch recht

Zo bezien kunt u maar beter een rechtsbijstandverzekering afsluiten, zodat u geen zorgen hoeft te hebben over de kosten als het tot een rechtszaak komt. Let wel goed op wat precies onder de dekking valt (boetes worden steeds vaker uitgesloten), wat de beperkingen zijn wanneer u uw eigen advocaat inschakelt, welk eigen risico er geldt et cetera.

Een groot voordeel van een rechtsbijstandverzekering is de vrije advocaatkeuze, die ik eerder noemde. Als een procedure noodzakelijk is om uw recht te halen of wanneer u ongevraagd in een procedure wordt betrokken, mag u uw eigen advocaat kiezen. De kosten van de advocaat in de procedure moet de verzekeraar betalen.

Let bij het afsluiten van de verzekering goed op het maximum dat u mag besteden aan een externe advocaat (kostenmaximum). Is dit maximum laag, dan moet u alsnog geld bijleggen voor een advocaat. Dan schiet u er alsnog weinig mee op.

De Europese rechters in Luxemburg zijn bij lang niet alle boeren populair. Maar de vrije advocaatkeuze hebben we toch wel mooi aan hen te danken.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  22° / 13°
  30 %
 • Dinsdag
  24° / 12°
  5 %
 • Woensdag
  26° / 16°
  5 %
Meer weer