Fryslân wil overleg over breder gedragen weidevogelregels

Provincie Fryslân gaat op korte termijn met verschillende vertegenwoordigers van de agrarische sector in overleg om tot een breder gedragen en werkbaar voorstel rond de zorgplicht van weidevogels te komen.

Frysl%C3%A2n+wil+overleg+over+breder+gedragen+weidevogelregels
© Het Hoge Noorden

Dit bleek woensdagmorgen uit een gesprek tussen vertegenwoordigers van de Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) en Farmers Defence Force (FDF) en de gedeputeerden Douwe Hoogland (PvdA) en Klaas Fokkinga (FNP) op het provinciehuis in Leeuwarden.

Zo'n zestig boeren demonstreerden bij het provinciehuis tegen de regels rond de zorgplicht voor weide- en akkervogels die het provinciebestuur in de nieuwe omgevingsverordening wil opnemen. Ook waren boeren aanwezig op het Zaailand in de Friese hoofdstad. Volgens de boeren zijn de regels onwerkbaar en leidt het juist tot demotivatie van de boeren en vrijwilligers, de nazorgers, in het weidevogelbeheer.

Terwijl de trekkers luid toeterend langs het provinciehuis reden, voerden NMV-voorzitter Harm Wiegersma en Mick Tinga van FDF een gesprek met weidevogelgedeputeerde Douwe Hoogland (PvdA) en landbouwgedeputeerde Klaas Fokkinga (FNP). Ze eisen dat de regels van tafel worden geveegd. Volgens Hoogland is dit onmogelijk, omdat de conceptverordening nu ter inzage ligt en deze veel meer behelst dan de regels over de zorgplicht voor weide- en akkervogels. 'We halen niets van tafel. Wel willen we graag het gesprek met de boeren aangaan om te kijken waar we elkaar kunnen vinden.'

Met het opnemen van de zorgplicht in de omgevingsverordening hoopt het provinciebestuur de weidevogelstand te verhogen en de boeren aan te pakken die nu wel geld krijgen maar niets aan weidevogelbeheer doen. 'We hebben er geen belang bij om boeren tegen ons in het harnas te jagen. De provincie is een openbaar lichaam. Maar als er iets gebeurt, moeten we wel de bevoegdheden hebben om dat aan te pakken', zegt Hoogland.


Veel pijn

'Het gaat om zo'n 15 tot 20 procent dat wel geld krijgt, maar niets aan weidevogelbeheer doet. Ook van boeren krijgen wij deze signalen. Hoe kan dat? Zij krijgen geld, maar doen niets. Dat doet veel pijn, juist ook omdat de provincie veel geld in weidevogelbeheer steekt', beargumenteert Hoogland.

De 80 tot 85 procent van de boeren die wel aan weidevogelbeheer doen, heeft volgens de gedeputeerde niets te vrezen. 'Wij hebben ongelooflijk veel vertrouwen in de samenwerking tussen deze boeren en de nazorgers, de weidevogelbeschermers', vervolgt Hoogland.

Daarbij komt dat het controleren van nesten niet per se hoeft te gebeuren door de vogelwacht, bleek uit het gesprek. 'Ook een kundige boer kan dat via eigen controle op eigen grond op een eigen moment doen,' aldus de gedeputeerde.


Duidelijker uitwerken

De zorgplicht voor weidevogels is niet nieuw. Boeren zijn de laatste vijftien jaar al verplicht om aan te tonen dat ze niet opzettelijk vogels, nesten of eieren vernielen of beschadigen. De provincie laat weten de regels rond de zorgplicht niet aan te scherpen, maar wel duidelijker uit te werken in de nieuwe omgevingsverordening.

De provincie maakt beleid over boeren en niet met boeren, stelt Harm Wiegersma van de NMV. Bovendien stoort het de boeren ook dat er regels komen, terwijl predatoren volgens Wiegersma vrij spel hebben. 'De provincie is nalatig in het predatiebeheer. Als er een mooi stel kieviten op het land loopt, vreet de steenmarter alle eieren op.'


NMV komt met een eigen plan waarin staat dat in nazorgers moet worden geïnvesteerd. Over de verdere inhoud wil Wiegersma na afloop van het gesprek met de gedeputeerden nog niet veel kwijt. Volgens hem is er een patstelling ontstaan tussen de boeren en de provincie. 'We zijn het niet met elkaar eens. We gaan met ambtenaren in gesprek om de regels aan te passen.'

Volgens Tinga van FDF is er in de nazorg ook veel misgegaan. 'Er zijn nazorgers die er een potje van hebben gemaakt. Dat vertrouwen moet eerst worden hersteld. En dat gaat niet gebeuren met dit plan.'


Afmeldingen nazorgers

De plannen van het provinciebestuur hebben tot enkele afmeldingen van nazorgers geleid, weet voorzitter van het kollektivenberied Albert van der Ploeg. Bij de Noardlike Fryske Wâlden gaat het om twee nazorgers, maandag haalt Van der Ploeg het net op bij de andere zes collectieven.

'De meesten gaan gewoon door, ze hebben hart voor het weidevogelbeheer. Maar de wijze waarop is gecommuniceerd, is niet goed geweest. Er is bij de provincie niet goed over nagedacht hoe gevoelig dit ligt. Dat is heel jammer, want het kost veel energie. En deze energie kunnen we beter gebruiken voor positieve dingen.'

De conceptomgevingsverordening ligt op dit moment ter inzage. In november besluiten Provinciale Staten wat ermee gaat gebeuren.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  18° / 10°
  30 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  30 %
 • Woensdag
  19° / 10°
  70 %
Meer weer