Droneproef verjaagt ganzen in Starnmeer

Zes melkveehouders in de Starnmeer werken mee aan een proef om ganzen met drones te verjagen. Een maand lang vliegen de drones van Dennis Drost en Marijn Stevering van Drowgoo in Krommenie enkele keren per dag boven de weilanden.

Droneproef+verjaagt+ganzen+in+Starnmeer
© Bert Hartman

Met strategisch geplaatste geluidssensoren in de polder bepalen Drost en Stevering wanneer en waar ze dronevluchten uitvoeren. Drost bekwaamde zich de voorbije jaren in het vliegen met drones en deed ervaring op met ganzen verjagen op het melkveebedrijf van zijn schoonouders in de Woudpolder. Daar bleek de aanpak effectief.

'Enkele uren na een vlucht komen de ganzen soms weer terug op de percelen, maar door de verjaging geregeld te herhalen, blijven ze steeds langer weg. Na enkele proeven bij andere individuele ondernemers is dit de eerste keer dat we het op grotere schaal uitproberen. Op zich is dat ook effectiever, omdat de ganzen met een gerichte aanpak niet alleen naar het land van de buren worden gejaagd', zegt Drost.


Ganzendruk flink toegenomen

LTO Noord-bestuurder Marco Groot heeft ook een sensor op zijn land staan, als referentie. Hij is benieuwd naar de uitkomsten van de proef, waarbij resultaten en andere data worden gemonitord. 'Het moet niet zo zijn dat we hiermee het probleem verplaatsen, maar als blijkt dat we zo effectief ganzenschade kunnen voorkomen, zou dat mooi zijn. De ganzendruk is hier de laatste jaren namelijk flink toegenomen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  25° / 11°
  20 %
 • Vrijdag
  28° / 14°
  5 %
 • Zaterdag
  30° / 15°
  20 %
Meer weer