Varkens- en pluimveesector dienen klacht in over zoönose-uitspraak UT

De Universiteit Twente (UT) publiceerde op 8 januari een persbericht waarin stevige conclusies worden getrokken over het ontstaan van zoönosen in de intensieve veehouderij. Maar het onderzoek was volgens POV, vakgroep Pluimveehouderij LTO/NOP en NVP nog niet afgerond. Ze hebben een klacht ingediend bij de Commissie Wetenschappelijke Integriteit van de Universiteit Twente.

Varkens%2D+en+pluimveesector+dienen+klacht+in+over+zo%C3%B6nose%2Duitspraak+UT
© Pixabay

Eerder stelde stichting Agrifacts al dat de uitspraken van UT over zoönosen niet deugdelijk wetenschappelijk waren onderbouwd. Ook de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV), vakgroep Pluimveehouderij LTO/NOP en Nederlandse Vakbond Pluimveehouderij (NVP) laten nu weten dat ze vinden dat de universiteit met het uitbrengen van het persbericht in strijd heeft gehandeld met de Nederlandse gedragscode wetenschappelijke integriteit.

Er worden in het persbericht stevige conclusies getrokken die verder niet worden onderbouwd. Dit stelt varkens- en pluimveehouders in een kwaad daglicht, zeggen de drie sectororganisaties. Het feit dat het onderzoek niet is afgerond en gepubliceerd, brengt met zich mee dat het niet kan worden gelezen en getoetst. Het kan dus ook niet ter discussie worden gesteld.


Niet representatief

De klacht van de sectoroganisaties luidt onder meer dat het persbericht ten onrechte gewag maakt van een onderzoek dat nog niet is afgerond en gepubliceerd, en dat de geïnterviewden niet als representatief zijn aan te merken. Er zou een grote groep Nederlanders zijn ondervraagd. In werkelijkheid ging het om een groep van 167 personen, waaronder relatief veel studenten van de universiteit zelf.

De universiteit zou ook niet kunnen onderbouwen dat zoönosen ontstaan in de intensieve veehouderij. Volgens de sectororganisaties is het algemeen bekend dat de ziekteverwekkers afkomstig zijn uit de wilde fauna.


Eerder gepubliceerd onderzoek

De universiteit stelde eerder al dat de informatie in het persbericht over het linken van zoönosen aan de intensieve veehouderij uit vroeger gepubliceerde wetenschappelijke onderzoeken is gebleken. Ook stelt de academie dat virologen als Marion Koopmans en Ron Fouchier dit onderzoek onderschrijven en daarmee is er volgens UT wel degelijk een onderbouwing.

Verder geeft de universiteit aan dat het onderzoek onder consumenten wel was afgerond en dat hierover is gerapporteerd. De nieuwswaarde van dit onderzoek vormde de basis voor het bewuste persbericht. De vragenlijst en resultaten van het deel van het onderzoek waarop het persbericht is gebaseerd, kunnen volgens de universiteit worden opgevraagd. De aanpak en kwaliteit van het werk zijn goedgekeurd door de ethische commissie en de bevindingen zijn op een wetenschappelijk congres gepresenteerd, stelt UT.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  2° / -1°
  5 %
 • Maandag
  4° / 2°
  20 %
 • Dinsdag
  5° / 3°
  5 %
Meer weer